Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kaljski srdelasnack

15.09.2011. 22:00


Dragi Zadrani i ostali poklonici zdrave prehrane. Predložit ću vam prekrasan kulinarski izlet na Ugljan u kaljsku Batalažu.
Krenite prema Srdelasnacku, trajektom u Preko. Uživajte u pješačenju ili vožnji biciklom dva kilometara uz more do Kali i naći čete se u idiličnoj ribarskoj luci u srdelarnici, gdje za vas love, pripremaju hranu i ugošćuju vas ribari.
Za četiri velike porcije pečenih srdela i piće uz predjelo slanih inćuna platit ćete tek stotinjak kuna.
 Srdela je rujanska, slatka, upoznaje me ribar Jale, ulovljena u zadarskom kanalu puna omega 3 masnih kiselina i antioksidansa.
Uživat ćete u arhitekturi ribarskog okoliša, u prekrasnoj uvali s kupalištem i ribarskom lukom.
 Očuvat ćete zdravlje, zagladiti krvne žile, napumpati srce, prosvijetliti um i očvrsnuti organizam.
To vam omogućuje stara bratovština kaljskih ribara, ribarska zadruga Ribarska sloga, njezinih deset ribarskih posada, koji dio ulova plasiraju preko vlastitog ugostiteljstva poznate znamke srdelasnacka.
Povedite i djecu, bit će vam jako zahvalni u životu. Da im ništa posebno ne učinite u životu, već što ste ih naučiti jesti plavu ribu učinili ste puno i to će vas ispuniti zadovoljstvom. Vaši nasljednici imat će vremena spoznati vrijednost navike potrošnje ribe u prehrani kao posebnog dara što čuva nasljedne čimbenike, eliksire vlastite korenike.
Za one koji nisu imali zadovoljstvo prikloniti se potrošnji srdele, inćuna, lokarde, palamide i tune i kušati  nekoliko načina pripreme, mogu uživati u nadaleko poznatoj kaljskoj gruževini, otkriva mi Jale.
 Brudet od ugora nalazi se u jestveniku samo kao dodatak inače vrhunske i jedinstvene ponude riba na čitavom Jadranu.
Nemojte zamjeriti na pokojoj nesklapnosti u usluzi i sitnim nedostacima koji se odmah uklanjaju, obraćajući se pozdravlja me direktor zadruge Duško Vidov.
Ništa za to samo izdržite i proširite obrt bit će vam zahvalni potrošači.
Vaš Bage