Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ipak nije uspjela blokada informativnog sustava

15.09.2013. 22:00
Ipak nije uspjela blokada informativnog sustava


Kako se ubrzo pokazalo, neprijatelju je bio prvenstveni cilj onesposobiti, a ne do temelja uništiti ovaj iznimno važan objekt, koji je na dvanaest hektara državnog zemljišta izgrađen i pušten u rad 15. svibnja 1985. godine na Dan radija. Oni su odašiljač Grbe, po onodobnim informacijama, imali u planu osvojiti te ga koristiti za svoje potrebe


Danas je točno 22 godine otkad su zrakoplovi bivše neprijateljske jugovojske na ninskom, a istovremeno na širem zadarskom području, izveli svoj prvi jači napad raketirajući tada srednjovalni odašiljač Radio Zagreba jakosti 1.200 kW, koji je smješten na mikrolokaciji Rašinovac u okruženju mjesta Žerava, Ninski Stanovi, Nin, Grbe, Vrsi i Poljica. Bio je to ujedno i prvi neprijateljski napad izveden u Domovinskom ratu na zadarskom području, koji je označio početak zlokobnog rata i u ovom dijelu Republike Hrvatske.
Dva dana prije 16. rujna te 1991. godine, kad su već hrvatski Srbi balvanima na cestama, rušenjem visokonaponskih elektrostupova, zatvaranjem pitke vode stanovnicima grada Zadra i njegove šire okolice nanosili štetu, nekoliko neprijateljskih zrakoplova i helikoptera prelijetalo je područje grada Nina i odašiljača na velikim visinama i to najvjerojatnije u svrhu izviđanja i snimanja terena. No, nije dugo trebalo čekati, točno u 11 sati 16. rujna, nakon prvotnog prelijetanja i snimanja terena s niskih pozicija, neprijateljski borbeni zrakoplovi napadaju odašiljač sa dvanaest ubojitih raketa razorne moći.
Pogođena su dva od četiri 132 metra visoka antenska stupa, koja su odmah pala. Pored stupova pogođene su i razorene pripadajuće im antenske kućice te manjim dijelom i glavna zgrada. Nakon što su se djelatnici odašiljača s onodobnim upraviteljem odašiljača Zadar dipl. ing. Karmelom Jelovčićem te voditeljem kompletnog pogona odašiljača Grbe dipl. ing. Petrom Fabijanićem, uspjeli pribrati, oko 12.15 sati zrakoplovi su drugi put nadletjeli nezaštićeni objekt te ga ponovno raketirali s još dodatnih dvanaest raketa. Kako se ubrzo pokazalo, neprijatelju je bio prvenstveni cilj onesposobiti, a ne do temelja uništiti ovaj iznimno važan objekt, koji je na dvanaest hektara državnog zemljišta izgrađen i pušten u rad 15. svibnja 1985. godine na Dan radija.