Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lukoranci žele trgovinu, a ne kamp!

15.09.2013. 22:00
Lukoranci žele trgovinu, a ne kamp!


Gubitak u poslovanju već ste jednom pokrili prepisivanjem zemlje u vlasništvu zadruge dobavljaču kojemu ste dugovali za robu. Sada želite ovu borovu šumu staviti pod hipoteku, dići kredit i otvoriti kamp. Tko nam jamči da za nekoliko godina nećemo ostati i bez te zemlje? – pitali su uglas Lukoranci


Jednoglasno, s 22 glasa, stanovnici Malog Lukorana jučer su odbili prijedlog Poljoprivredne zadruge Lukoran da se u njihovu mjestu, na zemljištu iza prije četiri mjeseca zatvorene trgovine, sagradi kamp i tako zadruzi omogući koliko-toliko pozitivno poslovanje. “Slučaj dućan”, kako su ga nazvali sami Lukoranci, tako ide dalje, a koliko će Mali Lukoran još morati čekati da se u njihovu mjestu ponovno otvori trgovina, koja je neprekidno poslovala od 1967. godine, neizvjesno je kao i budućnost i upitnost poljoprivredne zadruge.
Okupljanju pred bivšom trgovinom prethodili su događaji koji već nekoliko mjeseci izazivaju revolt i čuđenje ne samo stalnih šezdesetak stanovnika Lukorana, nego i vikendaša i gostiju koji su u jeku turističke sezone ostali bez opskrbe kruhom, mlijekom i ostalim živežnim namirnicama.
– Trgovina u Malom Lukoranu kontinuirano posluje s gubitkom. S onim što se ljeti uspije zaraditi, “zakrpa” se minus iz ostatka godine. Poljoprivredna zadruga bila ju je prisiljena zatvoriti jer se tako više nije moglo raditi, a zbog višemjesečnog neprimanja plaće napustili su nas i radnici i dobavljači. Međutim, pravi razlog zatvaranja trgovine jesu inspekcije, najprije sanitarna, a potom je građevinska tražila uporabnu dozvolu koju nismo imali još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, objasnio je Tihomir Sikirić, predsjednik Skupštine PZ Lukoran, te dodao da je zadruga predala zahtjev za legalizaciju, a sljedeći tjedan na teren bi trebali izići arhitekt i geometar kako bi se zahtjev za legalizaciju nadopunio zakonom propisanim elaboratima. Prema obećanjima dobivenima u Općini Preko, nastavio je Sikirić, postupak će se maksimalno ubrzati i PZ Lukoran već za dva mjeseca namjerava ponovno otvoriti trgovinu. A hoće li se ona uspjeti održati do sljedeće zime, to, naglasio je, ovisi i o podršci stanovnika Malog Lukorana. Kako je objasnio, zadruga je zamislila da na zemljištu iza trgovine otvori mali kamp, s petnaest do dvadeset mjesta za veće šatore ili kamp-prikolice, te na taj način u sezoni pokuša ostvariti dobit kojom bi se pokrivala nerentabilnost trgovine u zimskim mjesecima. Na prvi spomen otvaranja kampa, među okupljenim Lukorancima začula su se negodovanja, sumnje i predbacivanja izazvana dugogodišnjim lošim poslovanjem PZ Lukoran.
– Gubitak u poslovanju već ste jednom pokrili prepisivanjem zemlje u vlasništvu zadruge dobavljaču kojemu ste dugovali za robu. Sada želite ovu borovu šumu staviti pod hipoteku, dići kredit i otvoriti kamp. Tko nam jamči da za nekoliko godina nećemo ostati i bez te zemlje? – pitali su uglas Lukoranci isprovocirani prijedlogom i činjenicom da se trgovina zatvorila prije početka turističke sezone.