Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Madrikul sv. Kuzme i Damjana neuništivi je spomenik Polače

15.09.2013. 22:00
Madrikul sv. Kuzme i Damjana neuništivi je spomenik Polače


– Ovim djelom on je podigao neuništivi spomenik mjestu Polača – zaključio je biskup Mile Bogović, a akademkinja Anica Nazor nazvala ga je i vrijednim glagoljskim spomenikom pohvalivši autora i njegove suradnike


Općina Polača i Udruga glagoljaša Zadar predstavili su Glagoljske madrikule bratovštine sv. Kuzme i Damjana u Polači 1711. – 1808. godine u subotu navečer u prostorijama mjesne Osnovne škole Franka Lisice.
Uvodnu riječ na ovoj kulturnoj manifestaciji dao je biskup Mile Bogović koji je kazao kako se prisjetio najistaknutijih boraca za staroslavensku liturgiju iz 18. stoljeća, vremena kad je pisana i polačka madrikula, Zmajevića i Karabana.
Knjiga koju je monsinjor Pavao Kero napisao zapravo je spomenik. Ovim djelom on je podigao jedan neuništivi spomenik mjestu Polača – zaključio je biskup Bogović nakon čega se na ovo vrijedno djelo osvrnula i akademkinja Anica Nazor, ujedno i autorica uvodnika.
– S područja zadarskog priobalnog dijela ostao je značajan broj dokumenata pisanih kurzivnom glagoljicm, a u Ravnim kotarima smatralo se da nije ostalo ništa. Srećom, ostale su dvije madrikule od kojih i ova polačka. O postojanju bratovština na području ove župe svjedoči Bianci koji navodi da je 1808. godine u crkvi postojala bratovština Sv. Kuzme i Damjana. Imala je trideset članova koji su prihodima od crkvene milostinje održavali oltare – kazala je Franov Živković osvrćući se i na zapis iz kojeg proizlazi kako su uz spomenutu bratovštinu na ovom području istovremeno djelovale još dvije manje bratovštine, jedna pod zaštitom Svetog sakramenta, a druga posvećena dušama čistilišta.