Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nadbiskupija: Iselite iz stana milom ili ćete silom!

15.09.2016. 22:00
Nadbiskupija: Iselite iz stana milom ili ćete silom!


Zadarska nadbiskupija prijeti deložacijom mojoj obitelji iz stana na adresi Don Ive Prodana, kojeg je moj otac od tadašnje Općine Zadar dobio na korištenje još 1967. godine, kaže Donat Mika, Zadranin koji već 20 godina strepe hoće li ih izbaciti na ulicu jer im je to jedini dom i nemaju gdje otići.
– Da imam bilo kuda, odavno bih otišao, ali nemam, kazao je.
Donat u ovom stanu živi otkako se rodio. Članovi njegove obitelji, stari Zaratini, rođeni su u Zadru. Kada mu je otac umro, s majkom i bratom ostao je u stanu, a 1994. godine od Nadbiskupije su dobili pismo u kojem je stajalo kako moraju iseliti iz stana jer je ona vlasnik.
Riječ je o stanu na dvije etaže od po 100 metara četvornih, a kako je stan bio vrlo derutan i počeo propadati, Donat se preselio na gornju etažu koja je bila u vlasništvu Radojke Vrcelj.
– U kupoprodajnom ugovoru iz 1994. godine između Radojke Vrcelj i Nadbiskupije stoji kako Vrcelj njima daje pravo na 1/4 stana, a ne na cijeli, iako je u zemljišnim knjigama upisano kako je cijela zgrada u vlasništvu Nadbiskupije, priča Donat. Dodaje i kako su iz Nadbiskupije već ranije od njih tražili kako bi otkupili stan, što mu je odmah bilo malo i sumnjivo, i to tri godine nakon što se Nadbiskupija upisala kao vlasnik.
Obrazloženje koje se navodi iz Nadbiskupije jest kako Mika nije imao prebivalište na toj adresi, odnosno kako tu nije živio punih 50 godina. Međutim, Donat je iz PU zadarske izvadio potvrdu u kojoj stoji kako od 1984. ima prebivalište upravo na ovoj adresi.
Službeni odgovor Zadarske Nadbiskupije o ovom slučaju uputila je glasnogovornica, Ines Grbić. Obitelj Mika, kaže, nikad nije bila vlasnik stana na spomenutoj čestici, što potvrđuje i kopija kupoprodajnog ugovora o spomenutoj nekretnini. Zadarska nadbiskupija je 1994. godine od tadašnje vlasnice Radojke Vrcelj kupila stan u zgradi na drugom katu u ulici don Ive Prodana 15/II, te su shodno tome plaćene i sve obveze. Na osnovu Ugovora o kupoprodaji nekretnine, te je godine izvršena i uknjižba tog stana na Zadarsku nadbiskupiju kao vlasnika.
– Potvrda s kojom raspolažemo pokazuje da obitelj Mika na toj adresi ne živi 50 godina. Naime, prema podatku iz socijalne iskaznice od 1997. g., Službe socijalne skrbi Zadar, Broj 4409/97 – 07/9, adresa stanovanja gospodina Donata Mike glasi Ferde Šišića 10/A, Zadar. U toj se iskaznici, pod stambenim statusom podstanar, kao članovi kućanstva navode također i supruga i sin gospodina Mike, ističe Grbić.