Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Predstavljena jedna od najpotresnijih hrvatskih knjiga zadnjih godina

15.09.2016. 22:00
Predstavljena jedna od najpotresnijih hrvatskih knjiga zadnjih godina


Otvaranjem izložbe Gabrijele Jonjić u galeriji udruge ZadArt-a u Kovačkoj ulici, sinoć je započeo četvrti KaLibar BestiVal. Riječ je o trodnevnom međunarodnom festivalu književnosti i umjetnosti, koji u staru gradsku jezgru donosi nova i zanimljiva imena lokalne i regionalne književne scene.
Dvadesetgodišnja štićenica splitskog Centra za autizam Gabrijela Jonjić je autorica “Zabrane u Hrvatskoj”, jedne od najuzbudljivijih i najpotresnijijih knjiga posljednjih godina u Lijepoj našoj.
Gabrijelin tekstualno-likovni dnevnik je nastao kad je imala 16 godina, uz nesebičnu i predanu pomoć njezinih terapeuta, urednice knjige Daniele Cikatić- Javorčić i suurednica Tanje Mravak i Vedrane Vučković.
– Prva Gabrijelina samostalna izložba donosi izbor rečenica koje je Gabrijela dnevno zapisivala i slika koje je slikala tehnikom tuša u boji ili flomastera. Komponirana je od četiri tematska poglavlja: “Zabrane u Hrvatskoj”, “Pakao”, “Trudnoća”, “Dozvole u Hrvatskoj”, kazala je Cikatić Javorčić.
Odgovore na više pitanja o zabranama i dozvolama u galeriji ZadArt izrekla je izuzetno talentirana Gabrijela Jonjić.
– Ovo je izložba nakon koje ćete biti bolji čovjek, osjetljiviji za probleme hendikepiranih, rekao je dugogodišnji zadarski fotograf Željko Karavida, vidno fasciniran Gabrijelinom izložbom.
Specifičnost zadarskog festivala je što se organizira na otvorenom, publika se poziva da sudjeluje u raspravi, a tu je i bogat popratni program, koji uključuje izložbe i koncerte.
Program se u organizaciji domaće udruge pisaca ZasPis izvodi pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Zadra, Europske mreže za promicanje književnosti i knjiga Traduki i platforme Vox Feminae.
Danas će se predstaviti i mladi pjesnici i prozaici Alen Brlek, Ružica Aščić i Natalija Miletić, te bosanskohercegovački pisac Nenad Veličković.
Sutra će ovogodišnji KaLibar bestival biti posvećen predstavljanju romana “1202.” Zadranina Frane Herende te će se predstaviti književno stvaralaštvo poznatog blogera Petra Kvesića, uz projekciju njegova nagrađivanog filma.