Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pijani čepovi plešu na lampi

Autor: Katina Vrsaljko

15.10.2009. 22:00
Pijani čepovi plešu na lampi

Foto: Tomislav JERAK



Jednu fotelju sam napravio od didovih bačava koje su preko trideset godina bile u funkciji, a čuvale su oko 10.000 litara vina. Možda su već bile za baciti, ovako sam im udahnuo život i didove bačve će vjerojatno nadživiti i sve nas, rekao je Novoselić. Njegovi primjenjivi i dekorativni radovi od bačava i drugih materijala bit će izloženi u ponedjeljak u 19 sati u crkvi Sv. Dominik u okviru manifestacije ZadarMore


U okviru manifestacije ZadarMore koja započinje sutra u 11 sati u Stomorici i traje do sljedeće subote plodove svoje neuobičajene vještine predstavit će i Marko Novoselić iz Preka. Ljubav prema vinarstvu i moru u kombinaciji s njegovim zanimanjem električara probudila je u njemu ideje da napravi zanimljive primjenjive predmete od bačava, boca za vino, bakrenih žičica i stvari koji bi inače najvjerojatnije završio u smeću. Izložba njegovih primjenjivih i dekorativnih radova može se pogledati u ponedjeljak u 19 sati u crkvi Sv. Dominika.
Tako je od elemenata bačve, između ostalog, napravio fotelju koja, osim nesvakidašnje estetske vrijednosti, ima i funkcionalnu, štoviše i udobna je.
– Fotelju sam napravio od didovih bačava koje su preko trideset godina bile u funkciji, a čuvale su oko 10.000 litara vina. Možda su već bile za baciti, ovako sam im udahnuo život i didove bačve će vjerojatno nadživiti i sve nas, rekao je Novoselić.
Osim “didove fotelje” koja je već pronašla svog novog vlasnika, Novoselić izrađuje lampe, stoliće, stalaže, barske i obične sjedalice, a posebno je ponosan i na svoju unikatnu Kuharicu. To je knjiga čije su korice napravljene od borove kore, kože i platna, a stranice su povezane bakrenim žicama. Na stranicama se nalazi dvadesetak izvornih preških recepata napisanih bakrenim slovima. Na zahtjev zainteresiranih kupaca napravit će ih još, ali svaka će biti unikatna.
Ove ideje se već dugo vrte po Markovoj glavi, a tek ih je ovu zimu izbacio vani i otkako je počeo, ne staje.
– Danju se bavim poslom i obitelji, a kad se bavim svojim hobijem to je najčešće noću u svojoj konobi. Izrađivanje ovih predmeta mi je vrsta ispušnog ventila na kraju dana, rekao je.
A skoro svaki njegov rad ima neku priču zbog čega oni još više dobivaju na vrijednosti. Jedna od simpatičnijih priča veže se uz Markovu lampu “Pijani bal”. Na dnu bačve, to jest plesnom podiju pleše nekoliko parova čepova od bačve. Jedni su deblji i malo stariji, jedni nešto raspravljaju, jedni su se stisli malo bliže, a jedni su se sakrili iza “zida” u mrak i, kako kaže Marko, malo se buškaju. Nad njima je, umjesto disko kugle, neobična šarena svjetiljka od drveta.
Iako je Marko “novopečeni” umjetnik već je imao nekoliko izložbi, a i prodao je veći dio radova. Njegov san je da živi samo od ovog svog omiljenog posla, a planira jednog dana svoju konobu – sadašnju radionicu, prenamijeniti u ugostiteljsku konobu uređenu s njegovim originalnim namještajem. To bi istovremeno bila i izložba jer bi, priča Marko, svaka osoba mogla kupiti, primjerice stolicu na kojoj je upravo sjedio ili stol za kojim je jeo, što bi zasigurno obogatilo turističku ponudu Preka. Zbog ovakvih ideja, talenta i volje, mnogi zasigurno jedva čekaju da se ovaj Markov san i ostvari.