Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jarebica, Kobac i Zec pozivaju se na lovna pravila

15.10.2010. 22:00
Jarebica, Kobac i Zec pozivaju se na lovna pravila


Oni koji se ne budu pridržavali zakona i novih pravila, bit će drastično kažnjeni, a u krajnjem slučaju čeka ih isključenje iz naše Lovačke udruge. Slično će biti i s onim lovcima koji se ne budu striktno pridržavali zakona o oružju kao i oni koji budu pucali unutar 300 metara koji dijele liniju lovišta sa naseljima i ostalim privatnim i gospodarskim objektima, kaže predsjednik ninske Lovačke udruge Jarebica Neven Ljubičić te pojašnjava
Na radnom sastanku Izvršnog odbora ninske Lovačke udruge Jarebica, koji je vodio predsjednik Neven Ljubičić, utvrđen je kalendar lova za ovu te narednu godinu. Tako će se glavna lovna sezona na zeca, fazana i prolaznu divljač otvoriti 31. listopada i trajat će zaključno do nedjelje 2. siječnja 2011. godine. Lov će se otvoriti u svih deset lovnih jedinica.
Lovci, njih 240, moći će loviti u vremenu od 8 do 14 sati s time da je ostavljeno svakoj lovnoj jedinici da može vrijeme lova skratiti. Shodno tome ninski, privlački i zatonski lovci su se dogovorili kako će loviti od 8 do 12 sati, dok će se ostale jedinice još međusobno po tom pitanju usuglasiti.
Lovna pravila
– Ovdje je bitno istaknuti kako se neće moći loviti na prostoru trajno zaštićenog rezervata Rašinovac. Nadalje, lovci u lov neće moći više pristupiti bez jasno reflektirajućih prsluka, kao i to da će svi psi morati imati uvjerenje o sposobnosti za lov. Ta odredba se neće odnositi na pse starosti do 30 mjeseci. Oni će moći loviti samo uz predočenje rodovnice.
– Naša lovočuvarska služba u suradnji s policijom i lovnim inspektorom budno će nadgledati i kontrolirati kako se lovci ponašaju u lovištima. Oni koji se ne budu pridržavali zakona i novih pravila, bit će drastično kažnjeni, a u krajnjem slučaju čeka ih isključenje iz naše Lovačke udruge. Slično će biti i s onim lovcima koji se ne budu striktno pridržavali zakona o oružju kao i oni koji budu pucali unutar 300 metara koji dijele liniju lovišta sa naseljima i ostalim privatnim i gospodarskim objektima, kaže predsjednik ninske Lovačke udruge Jarebica Neven Ljubičić te pojašnjava kako bi stvarno znali s kakvim lovačkim fondom raspolažu da su na terenu već ove nedjelje pristupili uobičajenom prebrojavanju divljači i to sve u svrhu određivanja matičnog fonda.
Sličan posao nas čeka po okončanju lova krajem veljače. Konačno sve mora biti čisto i transparentno, zaključuje predsjednik Ljubičić.
Poput ninskih lovaca i članovi ražanačke Lovačke udruge “Kobac” naveliko se pripremaju za otvorenje lovne sezone. Pored što čiste i testiraju puške za lov na zeca, fazana, goluba grivaša, šljuku i ostalu prolaznu divljač, oni vođeni svojim čelnicima ovih dana u lovištima love divlje svinje, koje u zadnje vrijeme sve uništavaju. To su najbolje ovog ljeta na kukuruzu te vinogradima osjetili stanovnici Radovina, Jovića, Krneze, Podvršja i Ljupča.
Prebrojavanje divljači
– Naših 130 lovaca iz dvije lovne sekcije krenut će zajednički u lov prvoga dana i to u nedjelju 7. studenog. Lov ćemo zatvoriti 9. siječnja. Do prvog izlaska u lovište lovce ćemo upoznati sa svim odredbama zakona o lovu, kako ne bi netko kazao da nije znao kako i pod kojim uvjetima loviti, kaže glavni lovnik “Kobca” Milan Mićo Rudela te dodaje kako će se najvjerojatnije do kraja mjeseca održati svečana sjednica njihovog društva na kojoj će pored ostalog zaslužnim lovcima biti uručene nagrade i priznanja.
Ni lovci otoka Vira, njih 30, okupljenih u Lovačko društvo “Zec”, ovih dana ne miruju. Pod vodstvom predsjednika Igora Kapovića užurbano se pripremaju za početak lovne sezone.
– Lov otvaramo već uobičajeno 31. listopada, a zatvaramo ga u nedjelju 2. siječnja. Lovit ćemo u sedam grupa od 3 do 5 lovaca u svakoj grupi. I mi ćemo prije nego što krenemo pristupiti prebrojavanju divljači, jer nam to zakon nalaže, a i da znamo čime raspolažemo na terenu.Po već ustaljenoj praksi naši lovci moći će loviti u lovištima počevši od kule zvana Kaštelina pa dalje kroz Južno polje prema brdu na kojem se nalazi svjetionik zaključno do naselja Lozice. Lovočuvarska služba budno će nadgledati tijek lova. Vjerujemo da će se na kraju sve završiti na zadovoljstvo svih naših članova i nas koji vodimo otočno LD Zec kaže predsjednik Igor Kapović.