Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Počelo čišćenje terena za izgradnju župne crkve

15.10.2010. 22:00
Počelo čišćenje terena za izgradnju župne crkve


Presretni smo da se krenulo u ovaj zahvat jer mjesto bez crkve i groblja jednostavno nije mjesto poželjno za život, rekao je Ante Matković, predsjednik mjesnog odbora Ninski Stanovi
Nakon niza godina čekanja mještani i vjernici Ninskih Stanova, njih oko 550, dočekali su dan početka gradnje svoje župne crkve.
Naime, na gradskoj parceli veličine 1.500 četvornih metara, koja je smještena u centru mjesta, započelo je čišćenje terena na kojemu bi se uskoro trebala početi graditi crkva. Pripremne poslove obavljaju djelatnici i tehnika ninskog gradskog Komunalnog poduzeća “Komio”.
Kao što je poznato Ninski Stanovi su već stoljećima sastavni dio ninske župe. U svetištu dvoje ninskih zaštitnika sv. Marcele i sv. Anselma, Ninski Stanarci se krste, vjenčavaju, a nakon smrti odatle ih se prati na vječni počinak. Također na tom svetom mjestu ispunjavaju svoje svakodnevne, nedjeljne te blagdanske liturgijske potrebe. Preminuli iz Ninskih Stanova pokapaju se na ninskom gradskom groblju.
– Izgradnjom svoje crkve, a u dogledno vrijeme i groblja mještani i vjernici Ninskih Stanova riješit će jedno zaista važno pitanje. Svaka čast Ninjanima, mi ih poštujemo i maksimalno uvažavamo, ali imati nešto svoje zaista je najljepše, kaže Ante Matković, predsjednik mjesnog odbora Ninski Stanovi te nastavlja – Presretni smo da se krenulo u ovaj zahvat jer mjesto bez crkve i groblja jednostavno nije mjesto poželjno za živjeti. Pored financijske pomoći koju očekujemo od Grada Nina i Zadarske nadbiskupije, svaki naš mještanin spreman je izdvojiti određena novčana sredstva. Slično je i s brojnim našim iseljenicima koji su sretni što će njihovo rodno mjesto konačno dobiti crkvu te su izrazili veliku spremnost pružiti nam financijsku potporu, rekao je Ante Matković.
Matković se zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom projektu. Na prvom mjestu je istaknuo ninskog gradonačelnika Emila Ćurka, dekana ninskog dekanata i nadžupnika don Šimu Kevrića te nadbiskupa zadarske nadbiskupije mons. Želimira Puljića. Dodao je da ne smije zaboraviti ni pokojnog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu, koji se također za svog života zalagao za izgradnju njihove župne crkve.