Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ako imate Meštrovića, javite se Galeriji umjetnina

15.10.2013. 22:00
Ako imate Meštrovića, javite se Galeriji umjetnina


Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar poziva građane Zadra koji posjeduju bilo koji artefakt u vezi s Ivanom Meštrovićem (rad, pismo…) da dođu u Gradsku ložu u ponedjeljak 21. listopada od 10 do 14 sati na dogovor i stručno mišljenje koje će dati muzejska savjetnica Atelijera Meštrović i autorica izložbe Ljiljana Čerina.
Namjera Galerije umjetnina NMZ-a je napraviti jednodnevnu ili jednovečernju “Izložbu u izložbi” u Gradskoj loži za vrijeme trajanja izložbe Ivana Meštrovića, gdje bi bili izloženi radovi u vlasništvu građana Zadra. Vlasništvo je anonimno, ukoliko vlasnici drugačije ne odrede.
Zainteresirani neka se jave na mail [email protected] ili na telefon: 211-174.
Izložba Ivana Meštrovića “Zahvalimo njoj” je otvorena do 1. prosinca ove godine, a građani u okviru izložbe mogu vidjeti 21 skulptura u mramoru, drvu, gipsu i bronci, te 13 crteža i litografija. Ivan Meštrović realizirao je izabrana djela u razdoblju od 1905. do 1947. godine. Stilsko-oblikovnim značajkama ona predstavljaju različite Meštrovićeve faze, a ujedno dočaravaju Meštrovićeve iznimne kreativne dosege na navedenu temu. S njima Ivan Meštrović progovara o osobnom doživljaju majke kroz različite interpretativne poruke senzualnosti, majčinske ljubavi i patnje, iskonskog izvora života i kroz personificiranje uloge majke. U takva promišljanja uklapa svoje duhovno sazrijevanje koje interpretira u oblikovanju religijskih tema rođenja i smrti Isusove.
 Izložena djela pripadaju fundusima Atelijera Meštrović u Zagrebu, Galerije Meštrović u Splitu i Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju.