Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Svjedok Žaja: Slavica je zabranjivao odlazak maloljetnika u gašenje požara

15.11.2011. 23:00
Svjedok Žaja: Slavica je zabranjivao odlazak maloljetnika u gašenje požara


– Da su maloljetnici u vatrogastvu to je općepoznato. Uvjeti su bili da imaju punih 16 godina, da imaju završen tečaj za vatrogasce, obavljen liječnički pregled i potvrdu o tome te suglasnost roditelja – pojasnio je Ivica Kaleb iz DVD-a Tisno


Što se tiče stradalog maloljetnog Marka Stančića imam saznanja da mu je zapovjednik izričito bio zabranio da ide u gašenje požara na Kornat. Ali, on je inzistirao jer je to doživio više kao izlet, a i želio se voziti helikopterom. Koliko znam otac mu je dozvolio i zato je otišao – svjedočio je jučer na Županijskom sudu u Zadru 57-godišnji Ivica Kaleb iz DVD-a Tisno.
Riječ je o nastavku suđenja Draženu Slavici optuženom za niz propusta koji su 30. kolovoza 2007. godine doveli do kornatske tragedije i stradavanje 12 njegovih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
– Oko 17 sati tog dana dobio sam informaciju od mog zapovjednika Siniše Salamuna da je šest naših vatrogasaca na Kornatu palo u nekakvu rupu. Nije mi bilo jasno o čemu priča, tim više što je tada na terenu bilo 15-ak vatrogasaca i nisam mogao vjerovati da je baš svih šest naših palo u tu rupu. Čak sam u jednom trenutku pomislio da me zafrkava. Za malog Stančića smo svi znali da je maloljetan. Da su maloljetnici u vatrogastvu to je općepoznato. Uvjeti su bili da imaju punih 16 godina, da imaju završen tečaj za vatrogasce, obavljen liječnički pregled i potvrdu o tome te suglasnost roditelja. Ja sam već dugo u vatrogastvu i u ratu su nam bili maloljetnici. Oni su tijekom rata išli u gašenje požara, ali nakon rata smo nastojali da više ne idu, mada su opet išli. Ali, nisu bili u “prvom redu”. Po Statutu DVD-a Tisno maloljetnik može izlaziti na požarište – pojašnjavao je svjedok Kaleb jer se među ostalim optuženom Slavici stavlja na teret da je na kornatski požar poslao maloljetnike, a riječ je o poginulom Marku Stančiću i Karlu Ševerdiji.
Šime Vlašić, 63-godišnji vatrogasac iz DVD-a Vodice naglasio je kako je on apsolutno protiv toga da u gašenje požara idu maloljetnici.
“Zna se koji su zadaci maloljetnih vatrogasaca”
– Mi smo ih u našem Dobrovoljnom vatrogasnom društvu primali, ali točno se znalo koji su njihovi zadaci. Nije mi poznato da je maloljetni Karlo Ševerdija tada išao u gašenje požara. To sam saznao tek kasnije. Po Statutu maloljetne osobe nisu smjele ići na požarište kao aktivni sudionici u gašenju. Ne znam jesu li maloljetnici iz našeg DVD-a odlazili gasiti vatru, ali znam da su odlazili u sanaciju požara, dakle, nakon gašenja. DVD Vodice je te 2007. godine brojilo 16 vatrogasaca, a Slavica nije potpisivao ugovore koji su se sklapali s maloljetnicima. No, mislim da su tada bila četvorica maloljetnika – potvrdio je Vlašić.
Jordan Žaja, 59-godišnji vatrogasac iz šibenske Javne vatrogasne postrojbe nakon kornatske tragedije dao je najprije svoj iskaz istražnom sucu i to na dugih deset stranica zapisnika, pa je jučer predsjedniku Sudskog vijeća Borisu Babiću trebalo gotovo 15 minuta da ga pročita.
– U to sam vrijeme bio tajnik Javne vatrogasne postrojbe u Šibeniku. Nisam znao da na požar idu maloljetnici, ali to se znalo događati. Koliko ja znam i zapovjednik JVP-a Zadar Željko Šoša, svog je maloljetnog sina vozio na gašenje i on je nosio naprtnjaču. Maloljetnici ne smiju ići u gašenje požara i Slavica je to zabranjivao.
Stančić i Ševerdija su bili na našim, vatrogasnim tečajevima. Uvjerenja su im bila napisana, ali ne i uručena jer tada nisu bili punoljetni – pojasnio je svjedok Žaja.
 Banovac: “Da sam znao, angažirao bih sve snage”
Šef postaje Pomorske policije PU Šibensko-kninske, 46-godišnji Tomislav Banovac posvjedočio je kako mu je dežurni JVP-a tek oko 18.30 sati rekao da je jedan vatrogasac poginuo.
– Meni je ranije dežurni JVP-a, kada sam mu javio da vjetar mijenja smjer i da se požar vraća, rekao da što on tu može. Da sam ranije imao informaciju da je vatrogascima potrebna pomoć, angažirao bih sve snage za pomoć. No, nažalost ja tu informaciju nisam dobio. Primjerice, policijski je brod na Kornatu mogao biti za desetak minuta – naglasio je među ostalim u svom svjedočenju Banovac.
Suđenje se nastavlja i danas saslušanjem novih svjedoka.