Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HDZ-ovi vijećnici krenuli sa sjednice pa se predomislili

15.11.2013. 23:00
HDZ-ovi vijećnici krenuli sa sjednice pa se predomislili


U punom sastavu održana je sjednica Općinskog vijeća Ražanca. Na dnevnom su se redu našle iste one teme koje su trebale biti odrađene na odgođenoj sjednici u četvrtak, 31. listopada. Jović je vijećnicima obznanio kako su tijela vladajućeg HSP AS donijela odluku da se na upražnjeno mjesto zbog bolesti odsutnog vijećnika Jure Mataka imenuje vijećnik Zdravko Knežević iz Jovića.
No, prije nego što je Knežević pročitao a potom i potpisao prisegu, za riječ se javio vijećnik iz oporbenog HDZ-a Božo Čolak. On je postavio pitanje je li Matak, koji je na vijećničko mjesto došao kao zamjenski vjećnik, dao pismenu odluku o svome razrješenju te ako je, mogu li je vijećnici dobiti na uvid. Jović je odgovorio da Matak nije ni trebao potpisivati nikakve razrješenice i da je stranka ta koja je o svemu donijela odluku. Čolak je ovaj čin okarakterizirao protuzakonitim dodavši kako će HDZ tražiti njegovo tumačenje u Uredu za državnu upravu. Upozorio je vijećnike kao načelnika Nikolu Miletića (NZ) da se radi o propustu i da će sve odluke koje se donesu na ovoj sjednici biti ništavne. Sve to nije pokolebalo vladajuće. Novopečeni vijećnik je ipak u skladu sa općinskim Statutom i Pravilnikom prisegnuo, čime se HSP AS iznova našao u prilici da sa sedmoricom vijećnika bude prevaga pred HDZ-om koji ima 5 vijećnika i SDP-om koji ima jednog vijećnika.
To je bio fitilj koji je potpalio atmosferu i doveo je do usijanja. Posebno je planulo onog trenutka kada su vladajući usvojili šestu točku, što je navelo oporbene vijećnike HDZ-a da se podignu sa svojih mjesta i demonstrativno krenu prema izlaznim vratima vijećnice. Radilo se o tome da su vladajući uz 7 glasova za, jednim protiv i pet suzdržanih odbacili zaključak Povjerenstva za provedbu natječaja o prijedlogu za odabir ponude za održavanje nerazvrstanih cesta na području općine Ražanac. Za isti natječaj pristigle su dvije ponude – ona tvrtke za pripremu radova na gradilištu Marinko Zubčić istoimenog vlasnika iz Ražanca te ona javnog poduzeća Ceste Zadarske županije d.o.o. iz Zadra. Vijećnik HDZ-a Nenad Kožul je rekao da je Zubčić bio upola jeftiniji, da je među 21 zaposlenikom njih polovica iz Ražanca te da tvrtka godišnje u općinsku blagajnu uplaćuje 250.000 kuna. No ni to nije pomoglo i natječaj je poništen.
Po sličnoj špranci, vladajući su iz Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja općine Ražanac izbacili vijećnika Nikolu Kožula (SDP) iz Ražanca uz obrazloženje kako klub vijećnika HSP AS smatra da je nedopustivo da vijećnik Kožul na sjednici Povjerenstva glasuje da se spornog vijećnika Juru Mataka za Dan općine Ražanac ove godine nagradi nagradom općine Ražanac za 2013. godinu, a da na sjednici Općinskog vijeća neposredno pred navedenu svečanost glasuje protiv istog prijedloga. Kožul je ostao šokiran ovakvom odlukom te se je zapitao provodi li se ovako demokracija ili jednoumlje. Dodao je kako je glasovao protiv Mataka jer je doznao da se on u predizbornoj kampanji predstavljao lažnom titulom i da po svojoj savjesti nije mogao glasovati za takvu osobu.