Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Škola nije mjesto za agitaciju

15.11.2013. 23:00
Škola nije mjesto za agitaciju


Naputak ministra Željka Jovanovića kojim se savjetuje da se školski djelatnici suzdrže od iznošenja osobnih stavova o referendumskom pitanju oko definicije braka jer će Ministarstvo to smatrati bitnom povredom radne obveze, pristigao je i u zadarske škole, a reakcije onih na koje je naslovljeno bile su djelomične.
 U »Petriću« suzdržani
Ravnateljica gimnazije Franje Petrića Blanka Pedišić kazala je kako je informacije iz naputka ministra Jovanovića o suzdržavanju iznošenja osobnih stavova o referendumskom pitanju proslijedila svojim djelatnicima, kako to inače biva, preko oglasne ploče.
– Po mojim saznanjima djelatnici gimnazije Franje Petrića nemaju običaj iznositi stavove o takvim pitanjima. Naravno, ukoliko se radi o predmetima kao što su etika i sociologija, te ako učenici sami postave pitanja, očekivano je da će se o toj temi i pričati, kazala je ravnateljica Blanka Pedišić, dodajući kako je pravo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kao poslodavca da ih upozore na neke stvari.
– Osobno za našu školu nemam saznanje da su profesori to činili, no isto mislim da se prašina često zna dizati bespotrebno. Puno je toga »navodno« u prijavama i dokle god se funkcioniranje sustava temelji na anonimnim dojavama, o čemu ćemo pričati? – kazala je Pedišić.
Vjeroučitelji bez komentara
Komentar nadležnih od crkvene strane nažalost nismo uspjeli dobiti. Sestra Danijela Kovačević, predsjednica aktiva vjeroučitelja u Zadru nije se htjela očitovati o naputku ministra kao i mogućim daljnjim postupcima uputivši nas predstojnika katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije Gašpara Dodića. Na telefonski broj katehetskog ureda jučer se nije nitko javljao.
U naputku koji je Ministarstvo poslala osnovnim i srednjim školama stoji kako su suočeni posljednjih dana s upitima u vezi sa sumnjama na ucjenu i prisilu djece vezano za predstojeći državni referendum pri čemu su istaknuli kako »škole nisu mjesto za održavanje predizbornih i predreferendumskih skupova niti agitacije bilo koje vrste«.
– Jedan od ciljeva odgoja i obrazovanja je odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu za poštovanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva, poručili su iz ministarstva.