Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Hrvatskoj najbolje kuha Tomislav Karamarko

15.11.2013. 23:00
U Hrvatskoj najbolje kuha Tomislav Karamarko


Tomislav Karamarko iz hotela Borik Falkensteiner u Zadru pobjedio je na 10. Državnom prvenstvu kuhara koje se održava u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva. Drugo mjesto pripalo je Nikolini Lončar iz hotela Zlatan u Koprivnici, a treći je Zlatko Novak koji je trenutno na privremenom radu u Njemačkoj.
Borba za titulu je bila tijesna jer je riječ o vrhunskim kuharima, a Nikolina Lončar bila je prvakinja države u 2009. godini, dok je Zlatko Novak titulu najboljeg ponio lani.
Državno prvenstvo kuhara dio je najveće i najznačajnije manifestacije kulinarske struke, Dana hrvatskog kulinarstva. Ove godine natjecanja i popratni edukativni program održavala su se u umaškom hotelu Sol Garden Istra od 10. do 14. studenog.
Prvenstvo je uključivalo natjecanja u trinaest kategorija, od kojih mnoge imaju i nekoliko potkategorija te je zaista velik broj jela koje je potrebno pripremiti. Sveukupno se natjecalo 50 kuhara, od kojih je šestero prihvatilo izazov takmičenja u tri kategorije obavezne za konkurenciju osvajanja titule Prvaka države. Od ponedjeljka do srijede morali su pripremiti 13 različitih jela.
 U kategoriji A pripremali su četiri vrste malih zalogaja, odnosno finger fooda, i to osam porcija svake vrste, te tri različita hladna predjela. Kategorija B zahtjevala je od natjecatelja da pripreme jedno glavno jelo od ribe te jedno glavno jelo od mesa, dok su u kategoriji C kuhali meni od četiri slijeda – juhu, toplo predjelo, glavno jelo te desert.
Posljednja kategorija iziskuje mnogo domišljatosti i znanja jer su natjecatelji s namirnicama bili upoznati tek na samom početku natjecanja te su imali na raspolaganju samo dva sata da osmisle recepte za sva četiri jela na meniju. Osim natjecanja kuhara, u sklopu Dana kulinarstva, održano je i 5.
Državno prvenstvo slastičara u kojem je titulu najbolje zaslužila Ivana Vidaković iz Riviera Adria hotela u Poreču, te 8. Kamelija kup, natjecanje učenika. Pobijedila je ekipa učenika kuhara iz Srednje strukovne škole Vinkovci, a u kategoriji slastičara najbolji je bio predstavnik kninske Srednje strukovne škole kralja Zvonimira, Tomislav Marušić.