Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bliskost glumica i zadarske publike

15.11.2016. 23:00
Bliskost glumica i zadarske publike


U maloj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta Zadar u utorak navečer sa predstavom Molly Bloom gostovale su dvije splitske glumice, Monika Vuco i Katarina Rimac.
U diplomskoj predstavi Umjetničke akademije Split, mlade glumice predstavile su svoj od struke hvaljeni diplomski rad na splitskoj Umjetničkoj akademiji, koji su pripremile uz pomoć mentora Milana Štrljića te Brune Bebić kao suradnice za scenski govor i Alena Čelića kao suradnika za scenski pokret.
Ovaj talentirani dvojac scenski je uprizorio posljednje poglavlje Joyceova kapitalnog djela Uliks, posvećeno supruzi Leopolda Blooma, Molly. Predstava je izvedena na 62. Splitskom ljetu.
Stavljajući fokus na dvojnost u jednoj ženi, dvije mlade glumice pokušale su odgovoriti na neka od brojnih pitanja koje postavlja Joyce, kad secira unutarnji život “one koja čeka”: kako funkcionira obrambeni  mehanizam kad misli o traumama počnu navirati? Što je to u nama što  nas priječi da u tišini i samoći budemo onakvi kakvi zaista jesmo? Kada ostanemo sami, jesmo li doista sami sa sobom ili su s nama i nebrojene  kulturne, društvene, religiozne i etičke uvriježene norme i pravila? Zašto  nas današnji način života navikava da probleme potiskujemo te se oni  talože u nama kao tempirana bomba dok smo mi izvana jaki, čvrsti, gladni uspjeha i najjači? Zašto se s vremena na vrijeme ne raspadnemo bez  susprezanja i srama? Zašto se bojimo otkriti koliko smo zapravo slabi i  krhki? Kako izraziti potrebu za slobodom?
Zadarska publika ispunila je do kraja sjedeća mjesta u maloj dvorani i dobar je odabir bio da se predstava tamo igra. Publika je, uz minimalističku scenografiju, a i kostimografiju, u intimnijem prostoru, i u pravom i prenesenom značenju bila bliže glumicama, odnosno liku koju su igrale. Mlade glumice tek počinju svoju karijeru i nadamo se još ih vidjeti u Zadru, u nekim budućim projektima i na pozornici velike dvorane.