Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nije sav otpad za smeće

15.11.2016. 23:00
Nije sav otpad za smeće


U povodu obilježavanja Dana grada Zadra, na Trgu Petra Zoranića jučer je predstavljeno mobilno reciklažno dvorište Čistoće Zadar u koje se skladište manje količine korisnog otpada da bi se kasnije ponovno upotrijebio.
Kako je rekla Vesna Đili, suradnica za edukaciju i promidžbu zadarske Čistoće, ovo reciklažno dvorište već gotovo dvije godine putuje po zadarskim kvartovima te općinama koje koriste usluge Čistoće.
– Prema točno određenom rasporedu, reciklažno dvorište se po kvartovima zadržava po tri dana, a u općine odlazi pet puta godišnje. Raspored se može provjeriti na našim internetskim stranicama. Obilježavanje Dana grada uočili smo kao još jednu priliku da ga ponovno predstavimo javnosti kako bi ga koristilo što više ljudi. U mobilnom dvorištu se može u manjoj količini odložiti sve ono što se može odložiti na odlagalištu u Diklu, ali to nije građanima uvijek na ruku pa smo im na ovaj način približili tu uslugu, doveli je u susjedstvo, kazala je Đili.
Na mobilnom reciklažnom dvorištu radi Marin Barić koji također informira ljude o tome kako mogu odvojiti korisni otpad.
– Ima ljudi koji prođu i nije ih briga, a ima i onih koji ugledaju dvorište, raspitaju se pa odmah odu kući po otpad, kazao je Barić.
U mobilnom reciklažnom dvorištu odvojene su posude za odlaganje papira i kartona, plastične ambalaže, metala i stakla, tekstila, baterija i akumulatora, lijekova, boja, otpadnih ulja, ambalaže od opasnih tvari, električnog i elektroničkog otpada, fluorescentnih i štednih žarulja, pesticida, kiselina i lužina…
– Jako puno otpada u kućanstvu nije smeće. Otpad odložen u mobilnom reciklažnom dvorištu prazni se u reciklažno dvorište na odlagalištu i potom ga preuzimaju tvrtke kako bi ga pravilno oporabile, kazala je Đili.