Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nutricionizam kao znanost, lijek i užitak

15.11.2016. 23:00
Nutricionizam kao znanost, lijek i užitak


Četvrti Međunarodni kongres nutricionista uspješno je održan protekli vikend u Zadru, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, uz službenu podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske gospodarske komore, pod organizacijom udruga Hrvatski Zbor Nutricionista, Nutricionizam Balans i Akademskog centra primijenjenog nutricionizma uz podršku međunarodnog partnera British Dietetic Associationa.
Svečanim otvorenjem Kongresa nutricionista istaknut je glavni cilj manifestacije, a to je podizanje ugleda nutricionističke struke, a naglašena je i snaga multidisciplinarnosti kroz okupljanje nutricionista i ostalih stručnjaka koji se u svom radu susreću s problematikom prehrane.
Kongres je otvoren prikazom aktualnog statusa nutricionista kao struke u Hrvatskoj i najnovijim informacijama o osnutku Komore prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista. Naime, potaknuti spoznajom o nastalim preprekama pri zapošljavanju prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista ukazala se potreba za reguliranjem spomenutih djelatnosti osnivanjem Komore i uspostavom sustava ovlašćivanja stručnjaka navedenog obrazovnog profila čime bi se omogućila konkurentnost na tržištu rada. Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo važnost ove problematike te je napravilo prvi korak kroz Zakon o poljoprivredi kojim je dana ovlast za osnivanje Komore prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista posebnim zakonom čija je izrada u tijeku.
Vrijednost Kongresa prepoznata je i od strane Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Hrvatskog epidemiološkog društva, Grada Zagreba, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko- podravske županije, Hrvatske liječničke komore i Hrvatske ljekarničke komore, te je sudjelovanje posjetitelja Kongresa adekvatno bodovano.
Službeni program Kongresa nutricionista nastavio se nizom tematskih predavanja i multidisciplinarnih radionica gdje su stručnjaci prikazivanjem širokog spektra djelovanja nutricionističke struke iznijeli najnovija znanstvena saznanja i aktualnosti povezane s nutricionizmom kao znanosti, nutricionizmom kao dijelom procesa liječenja, ali i dijelom životnog užitka i održivog razvoja.
U panel raspravi Kongresa raspravljalo se o učinkovitosti alternativnih metoda liječenja bolesti u odnosu na konvencionalni pristup i o načinima postizanja komplementarnog pristupa kroz sustavnije uključivanje nutritivne podrške u protokole liječenja.
Peti Međunarodni kongres nutricionista održat će se od 17. do 19. studenog 2017. u Poreču.