Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Povjerenica za informiranje prekršajno prijavila gradonačelnika Obrovca

15.11.2016. 23:00
Povjerenica za informiranje prekršajno prijavila gradonačelnika Obrovca


Gradonačelnik Obrovca Ante Župan uskoro će se naći na optuženičkoj klupi jer je gradskim vijećnicima odbio dati informaciju o troškovima svojih dnevnica, hotelskog smještaja i ručkova. Potvrdu o početku postupka dobili smo i iz zadarskog Prekršajnog suda.
– Sud je zaprimio optužni prijedlog i time je pokrenut prekršajni postupak protiv odgovorne osobe u Gradu Obrovcu – stoji u odgovoru Suda.
Priča je počela nakon što je Ured povjerenice za informiranje RH zaprimio prijavu vijećnika Grada Obrovca o uskrati informacija od strane gradonačelnika kojeg su tražili da im detaljno podastre na što se trošio proračunski novac.
– Vezano za predmet koji se vodi u Uredu Povjerenice za informiranje povodom Vaše žalbe na tzv. ‘šutnju uprave’ Grada Obrovca, možemo Vas izvijestiti da smo nakon zaprimljene potpisane obavijesti iz članka 109.a Prekršajnog zakona, dana 26.10.2016. godine uputili optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zadru, a protiv odgovorne osobe u Gradu Obrovcu – navodi u odgovoru dr. Marija Bošković iz Ureda povjerenice za informiranje.
Grad Obrovac u vrhu je ljestvice najsiromašnijih hrvatskih gradova, no mogao bi platiti na desetke tisuća kuna kazne zato što su vladajući vijećnicima odbili odgovoriti na što su utrošene stotine tisuća kuna za reprezentaciju i hotele. Naime, nakon analize Ministarstva uprave mediji su objavili kako je Obrovac jedan od gradova koji su najviše potrošili na ovu stavku u proračunu, a analizom dokumentacije o rashodima za prošlu godinu došli smo do podatka o troškovima obrovačke vlasti. Tako je prema podacima iz proračuna za 2015. godinu obrovačka vlast za reprezentaciju, dnevnice, smještaj i naknade na službenim putovanjima te godine potrošila čak 365.000 kuna!
Izdvojeno prema pojedinačnim stavkama, trošilo se ovako: za reprezentaciju 240.000 kuna, za dnevnice na službenim putovanjima gradonačelnik i njegovi suradnici iz gradske su blagajne uzeli 35.000 kuna, za smještaj na službenom putu 50.000 kuna, te za naknadu na službenom putu 40.000 kuna.