Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Predsjednica će se danas pokloniti Škabrnji

15.11.2016. 23:00
Predsjednica će se danas pokloniti Škabrnji


U ravnokotarskoj Škabrnji u tijeku je obilježavanje 25. obljetnice stradanja, Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje 1991. godine. Škabrnjani se prisjećaju svojih mještana i branitelja, ubijenih i poginulih u velikosrpskoj agresiji koja je na to ravnokotarsko selo počela u rano jutro 18. studenoga 1991.
Nakon kazališne predstave “Škabrnjska golgota” u zadarskom HNK-u, brojne udruge iz Domovinskog rata posjećuju herojsku Škabrnju. Jučer se tu zaustavila i odala počast žrtvama i impozantna deveta po redu motociklistička Karavana Prevlaka – Vukovar 2016.
– Kako je obilježavanje Dana sjećanja istovremeno i u Vukovaru i Škabrnji, danas u službeni posjet dolazi predsjednica RH Kolinda Grabar- Kitarović kako bi odala počast škabrnjskim žrtvama Domovinskog rata, najavio je načelnik Nediljko Bubnjar.
Središnja komemoracija s brojnim izaslanstvima će se održati u petak, 18. studenoga po sada već tradicionalnom protokolu.
– Nakon odavanja počasti kod spomen obilježja masovne grobnice kod škole i svete mise u župnoj crkvi Uznesenja BDM, središnja komemoracija na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se u 12 sati. Program će održati učenici OŠ Vladimir Nazor i Tomislav Bralić, navodi Bubnjar.
Potom će kolona sjećanja krenuti prema glavnom križu i spomen-obilježju za sve poginule u Domovinskome ratu na mjesnome groblju sv. Luke, gdje će biti položeni vijenci.
Unatoč svim tužnim životnim pričama koje su svjedočile o studenome 1991. godine, herojska Škabrnja je danas mjesto modernog prostornog uređenja i velikog broja mladog stanovništva, a ratne rane na prvi se pogled na njenoj vanjštini jedva primjećuju.
– Ovogodišnji proračun ravnokotarske općine Škabrnja (Škabrnja, Prkos) iznosi 8,2 milijuna. U ratu posve spaljena, uništena i raseljena Škabrnja ide prema prosperitetnijoj budućnosti. Škabrnja danas izgleda ljepše nego prije rata, kaže načelnik.
U Škabrnji i Prkosu se više rađa nego umire, u vrtiću ima 60 djece, u školi u Škabrnji 190, a u Prkosu 19 učenika.
– Mladi nam ljudi ipak odlaze, radimo sve da taj trend u ovom bogomdanom ravnokotarskom području zaustavimo, poručio je Nediljko Bubnjar.