Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Građevinari poručuju: Cijene stanova u Zadru neće padati

Autor: Siniša Klarica

15.12.2008. 23:00
Građevinari poručuju: Cijene stanova u Zadru neće padati


Ni prošlotjedni sastanak u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, meni nije dao konkretne odgovore na pitanje što će biti s nama graditeljima u 2009.- rekao je Ivan Miličević iz Heresa. Mi nemamo rezerve za smanjivanje cijena, osim na pojedinim lokacijama, jer cijena zemljišta značajno utječe na cijenu stanova- rekao je Ivan Jurjević, direktor Vodoinstalacije; Ne očekujem da će na domaćem ili na ovom našem lokalnom tržištu doći do nekakvih značajnijih potresa, riječi su direktora Franta Tomislava Škare
Sudeći po izjavama zadarskih građevinara, pred ovom je gospodarskom djelatnošću iznimno teška 2009. Postroženi uvjeti kreditiranja, nesigurnost koju donosi najavljena Vladina “štednja” ne zvuči dobro, no neki od graditelja niti sad ne raspolažu dovoljnom količinom informacija da bi uopće predočili svoje viđenje nastupajuće krize.
– U ovom trenutku zaista nemam dovoljno informacija da bih uopće mogao biti skeptik ili optimist. Čak niti prošlotjedni sastanak u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održan u hotelu u Kolovare u Zadru, meni nije dao konkretne odgovore na pitanje što će biti s nama graditeljima u 2009.- rekao je Ivan Miličević iz Heresa.
Za smanjivanje cijena nemaju rezerve
No njegov kolega i prvi čovjek zadarske Vodoinstalacije Ivan Jurjević ne dvoji da bi 2009. mogla biti izuzetno teška za graditelje.
– Prema svim podatcima koje imamo, mnogima će biti teško ispuniti uvjete koje banke traže. Tu osobito mislim na stanogradnju. Na drugu stranu, mi nemamo rezerve za smanjivanje cijena, osim na pojedinim lokacijama, jer cijena zemljišta značajno utječe na cijenu stanova- rekao je Ivan Jurjević. Jurjević je dodao da je na pojedinim lokacijama cijena zemljišta prevelika, ali još nedavno su na to upozorili gospodarstvenici kad su rekli da je npr. proizvodna djelatnost, po ovim cijenama i cijenama komunalnih usluga i opremanja, neodrživa na užem gradskom području. Što više, nekad “nabrijana” cijena od 350 eura po kvadratu, izgleda skočiti će na čak 500 eura i to baš za vrstu zemljišta o kojem govori Jurjević i koje se npr. nalazi na ne toliko atraktivnoj lokaciji kakva je Murvička cesta u Zadru. Nešto niže na Relji, vlasnici većih parcela tražili su i do 700 eura za metar četvorni. Čak i državni Program poticajne stanogradnje predviđa cijene stanova iznad 1.000 eura po kvadratu, a podsjetimo se, ovaj program započeo je s cijenom stanova manjom od 600 eura po kvadratu. “Čini mi se da naši ljudi nisu svjesni veličine krize. Trebat će puno više raditi za manje novca, dodao je na kraju Jurjević.
Niskogradnja se ne boji
Zloguke Jurjevićeve prognoze ne dijele npr. graditelji u niskogradnji. Slavko Šimović, prvi čovjek zadarskog Plotera, misli da neće biti tako drastičnih potresa kakvi se najavljuju.
– Vjerojatno će doći do smanjenja investicija. Potresi se mogu očekivati u stanogradnji, a ne toliko u niskogradnji kojom se mi pretežno bavimo. U ovom trenutku ja bih radije rekao da je teško predvidjeti ishod poslovne 2009. , ali i da nije korektno davati zloguke prognoze iako u krizama ovakve vrste upravo graditeljstvo prvo dođe na udar, a zatim i potreba za radnom snagom- rekao je Slavko Šimović.
Vlasnik i direktor Franta Tomislav Škara također je optimist te naglašava da se sve ono što se loše trebalo dogoditi, uslijed globalne financijske krize, već i dogodilo.
– Ne očekujem da će na domaćem ili na ovom našem lokalnom tržištu doći do nekakvih značajnijih potresa. Sigurno je da će u slijedećem razdoblju banke biti opreznije u davanju kredita, a isto tako i građani u traženju istih. Stoga je razumljivo da će doći do stanovitog pada prodaje osobito u stanogradnji- rekao je Škara. Škara je objasnio da će vrlo teško doći do smanjenja cijena u graditeljstvu, osobito u niskogradnji, jer po odredbama Zakona o javnoj nabavi, posao u pravilu dobije onaj tko je na natječaju ponudio najnižu cijenu. Kako se zbog velike konkurencije ide sa najnižim cijenama, graditelji, kaže Škara, nemaju mogućnosti smanjiti cijene svojih radova.