Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nastavlja se suradnja u području potpore razvoja zelenog poduzetništva

Autor: Siniša Klarica

15.12.2009. 23:00
Nastavlja se suradnja u području potpore razvoja zelenog poduzetništva


Zadarska županija namjerava sudjelovati i u projektu CRISE. Projekt je ukupno “težak” 4.819.500 eura i realizirao bi se kroz tri godine s tim da 85 posto osigurava Europska komisija, a ostatak partneri u projektu


U Programu rada Zadarske županije za 2010. koji će biti predstavljen vijećnicima na sljedećoj sjednici Županijske skupštine, bit će i nekoliko transgraničnih projekata zaštite okoliša. Prije svega, riječ je o programu COAST ili prevedeno Očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti na dalmatinskoj obali putem održivog razvitka obalnog područja). Program je razvijen je uz potporu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj – UNDP u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja RH i graditeljstva te drugim nadležnim ministarstvima, 4 dalmatinske županije; Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske, a provodi se uz financijsku potporu Globalnog fonda za okoliš – GEF. COAST-om bi se utjecalo na aktivnosti i prakse gospodarstva u turizmu, poljoprivredi, ribarstvu i marikulturi te unutar bankarskog sektora s ciljem promicanja održivog razvoja.
Poglavarstvo Zadarske županije je u studenom prošle godine donijelo Zaključak o prihvaćanju Sporazuma između Zadarske županije, Razvojne agencije Zadarske županije i UNDP projekta COAST oko uspostave Programa razvoja zelenog poduzetništva. Radi se o dijelu programa COAST, čime bi se nastavila suradnja u Području potpore razvoja zelenog poduzetništva – PPZP u sklopu Županijske razvojne agencije. Kroz PPZP bi se u naredne dvije do tri godine, u suradnji s projektom COAST, pružali razni oblici tehničke i financijske pomoći za Zeleno poduzetništvo. Financijski okvir suradnje predviđa ulaganje UNDP sredstava od najmanje 100.000 američkih dolara u jamstveni fond, 150.000 dolara u male darovnice te za razne oblike tehničke pomoći još 350.000 dolara. Krajnji iznos sredstava u pojedinoj županiji ovisit će i o broju i kvaliteti pristiglih projektnih i poslovnih prijedloga Zelenog poduzetništva. Sporazum predviđa i sudjelovanje Županije u omjeru 1:1 (s vlastitih 100.000 US$) u Jamstvenom fondu, koji po završetku projekta ostaje u cijelosti na korištenje Županiji. Taj iznos najviše će se koristiti za pripremu projektnih prijedloga za financiranje iz drugih raspoloživih fondova, uključujući EU fondove. Stoga se očekuje da bi ukupna veličina fonda bila i veća od 100.000 dolara.
Zadarska županija namjerava sudjelovati i u projektu CRISE. Projekt CRISE namjerava se realizirati u okviru novog pretpristupnog programa IPA Europske Komisije i to njegove komponente II – Jadranska prekogranična suradnja. CRISE bi trebao uspostaviti jedinstven sustav nadzora i pozicioniranja brodova s teretom opasnim za okoliš u jadranskom bazenu. Njime se napravio jedinstven jadranski plan intervencija te ublažavanje rizika onečišćenja uspostavom tzv. “ekoloških vrata” u Otranskom prolazu.
Projekt je ukupno “težak” 4.819.500 eura i realizirao bi se kroz tri godine s tim da 85 posto osigurava Europska komisija, a ostatak partneri u projektu. Zapravo, partneri osiguravaju ukupan iznos od kojeg se zatim vraća navedenih 85 posto nakon provedbe pojedinih radnih zadataka projekta. Udio Zadarske županije bio bi oko 5 posto ukupnog proračuna projekta ili 264.500 eura. Najveći dio tog iznosa, oko 113.000 eura išlo bi na nabavku opreme (pumpe i zaštitne brane) za intervencije u slučaju iznenadnih onečišćenja mora. Ostatak se odnosi na upravljačke troškove, troškove osoblja, obuku itd. Zadarske županija bi sredstva za ovaj projekt osigurala kroz proračun za četiri godine, počevši od sredine 2010. godine, a zaključno sa sredinom 2012. godinom.
Projekt ECO. SEA jedan je od projekata podržanih od strane Izvršnog odbora Jadranske euroregije, a predviđa aktivnosti pojedinih partnera koje sadrži i Program praćenja stanja okoliša i onečišćenja obalnog i morskog područja Zadarske županije. Projekt ECO.SEA namjerava se realizirati u okviru novog pretpristupnog programa IPA Europske Komisije i to njegove komponente II – Jadranska prekogranična suradnja. Ukupan proračun projekta iznosi 4.560.000 eura. Isto kao i kod CRISE-a projekt bi se realizirao kroz tri godine s time da 85 posto osigurava Europska Komisija, a ostatak od 15 posto partneri u projektu. Partneri osiguravaju ukupan iznos od kojeg se zatim vraća navedenih 85 posto nakon provedbe pojedinih radnih zadataka projekta. Udjel Zadarske županije iznosi oko 6,36 posto ukupnog proračuna ili 290.000 eura, od čega najveći dio, oko 150.000 eura otpada na provedbu Programa praćenja stanja okoliša i onečišćenja obalnog i morskog područja Zadarske županije. Ostatak se odnosi na pripremu projekta, upravljačke troškove, zajedničko prekogranično i međuregionalno upravljanje, Integralno upravljanje obalnim područjem i uspostavu mreže informacija.