Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šest milijuna kuna za završetak Centra Mocire

Autor: Katina Vrsaljko

15.12.2009. 23:00
Šest milijuna kuna za završetak Centra Mocire


Tijekom 2010. u planu je završetak izgradnje i opremanje Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama. Izgradnja je počela prije dvije godine na području Mocira. Sadržaj Centra će obuhvaćati dječji vrtić i osnovnu školu za djecu s teškoćama u razvoju, stacionar za osobe s težom mentalnom retardacijom i zaštitne radionice s pratećim sadržajima
U prijedlogu programa javnih potreba za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra za 2010. godinu, između ostalog, nalaze se projekti “Halo pomoć” – pomoć starijim i nemoćnim osobama, Savjetovalište i sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, Sklonište za napuštene pse i mačke, zatim dodatni, osmi tim Hitne medicinske pomoći, školski preventivni programi “Trening životnih vještina” te završetak izgradnje Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama.
U okviru socijalne skrbi planirane su, kao i uvijek, subvencije i pomoći studentima, umirovljenicima, osobama s invaliditetom, s teškoćama u razvoju ili s posebnim potrebama, socijalno ugroženim obiteljima, novorođenčadi itd.
“Halo pomoć”
Projekt za pomoć starijim i nemoćnim osobama “Halo pomoć” provodi se u okviru Doma za psihički bolesne odrasle osobe “Sv. Frane”, a preuzet je iz Europskih programa socijalne sigurnosti. Radi se o alarmnom sustavu koji bi starije i nemoćne osobe imale u svojim domovima. Tako bi pritiskom na jedan gumb mogli dozvati žurnu pomoć, dobiti savjet ili čak riječ utjehe. U ovoj godini su 53 korisnika dobila ove aparate, a u sljedećoj ih treba dobiti još njih 20. Osim nabavke novih aparata, potrebno je financirati i dvije djelatnice, a za to bi se u gradskom proračunu trebalo osigurati 291.500 kuna. Dosad se ovaj projekt financirao iz međunarodnih fondova (darovnica).
Po ovom programu, u sljedećoj proračunskoj godini bi se izdvojio iznos od 500.000 kuna za djelovanje Savjetovališta i skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. Osim toga, kako stoji u programu, pokazalo se da nije dostatno pružiti pomoć i skrb samo žrtvama obiteljskog nasilja, nego je potreban i psihosocijalni tretman s počiniteljem obiteljskog nasilja, što je jedan od programa Caritasa Zadarske nadbiskupije koji se sufinancira iz proračuna Grada Zadra.
Tijekom 2010. u planu je završetak izgradnje i opremanje Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama. Izgradnja je počela prije dvije godine na području Mocira, a predviđeno je da će za troškove završetka izgradnje biti potrebno ukupno 6 milijuna kuna. Sadržaj Centra će obuhvaćati dječji vrtić i osnovnu školu za djecu s teškoćama u razvoju, stacionar za osobe s težom mentalnom retardacijom i zaštitne radionice s pratećim sadržajima.
Osim toga, u okviru socijalne pomoći nalaze se i donacije udrugama i ustanovama s područja socijalne skrb kao što su Gradsko društvo Crvenog križa, Caritas Zadarske nadbiskupije, Udruga osoba oštećena sluha, Udruga slijepih Zadarske županije te donacije za aktivnosti manjih udruga s ovog područja.
Što se tiče programa zdravstvene zaštite, financirat će se ispitivanje ispravnosti hrane te briseva ruku i predmeta u dječjim vrtićima, veterinarsko-higijenski servis, dežurstvo pedijatara nedjeljom, adaptiranje otočnih ambulanti, pomoć Općoj bolnici Zadar i tako dalje.
Dogodine završetak azila?
Za Sklonište za napuštene pse i mačke u 2008. pronađena je odgovarajuća lokacija koja je u vlasništvu države, a nalazi se na sjevernom izlazu iz grada uz cestu prema Pagu. Tijekom 2009. uređeni su međusobni odnosi između Grada Zadra i Ureda Vlade RH za upravljanje državnom imovinom, a za sljedeću godinu je planirano ograđivanje i uređenje. To zahtijeva izgradnju kućica za životinje i ostalih sadržaja, osiguravanje cijepljenja pasa i mačaka protiv bjesnoće i zaraznih bolesti, zatim za preglede, liječenje, kastraciju i sterilizaciju životinja, hranu za životinje te sredstva za honorare djelatnika. Za sve to bi u gradskom proračunu trebalo osigurati 950.000 kuna.
Iako u Zadru, sukladno Pravilniku o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, djeluje sedam timova Hitne medicinske pomoći, pokazalo se da je ovaj osmi prijeko potreban pa se njegovo financiranje nastavlja i u sljedećoj godini s istim iznosom od 560.000 kuna.
Od sljedeće godine u školama će se provoditi program “Trening životnih vještina” koji će provoditi Služba za mentalno zdravlje, prevenciju i liječenje ovisnosti ZZJZ Zadar uz angažman volontera-studenata sa Sveučilišta u Zadru uz financijsku potporu i iznosu od po 150.000 kuna iz Grada Zadra i Zadarske županije.
Također, po programu javnih potreba za zdravstvo iz gradskog proračuna pružila bi se financijska potpora udrugama kao što su Porat, CINAZ, Nada, Obiteljski centar, Klub liječenih alkoholičara, udrugama iz Domovinskog rata, udrugama za pomoć oboljelima itd.