Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Banka upalila “zeleno svjetlo” za znanje

15.12.2010. 23:00
Banka upalila “zeleno svjetlo” za znanje


Projekt kakav je pokrenut u Zadru, OTP banka provodi i u Istarskoj županiji te u gradu Sisku, dok u Dubrovniku već stipendira 21 učenika i studenta slabijeg imovinskog stanja sa 150.000 kuna


U okviru projekta “Zeleno svjetlo za znanje” OTP banka u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije i Zadarskom županijom prvi put stipendira i studente slabijeg imovinskog stanja s područja Zadarske županije. OTP banka je osigurala 227.000 kuna za 27 studenata s ovog područja za akademsku godinu 2010./2011. Kako su istaknuli jučer na novinskoj konferenciji Damir Odak, predsjednik Uprave OTP banke, Mirjana Tadić iz Caritasa Zadarske nadbiskupije i Ivan Šimunić, županijski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, cilj projekta je pomoći studentima kojima je školovanje otežano slabijim imovinskim statusom. Za studiranje izvan mjesta prebivališta dodijelit će se stipendija od 1.000 kuna mjesečno, a školovanje u mjestu studiranja potpomoći će s 500 kuna. Kada se vrate kućama za božićne blagdane, studenti će potpisati ugovore o stipendiranju, što će im zasigurno biti najljepši božićni dar.
– Odlučili smo smanjiti broj nekih aktivnosti te novac u iznosu od pola milijuna kuna preusmjeriti na nešto što stvara trajnu korist i za studente, i za društvo. Na ovaj način pomažemo ljudima koji žele studirati i stjecati znanja da lakše ispunjavaju svoje studentske obveze, što inače možda ne bi mogli. U projektu nam je vrlo dragocjena bila pomoć zadarskog Caritasa, na primjer, u vezi imovinskog cenzusa. Kada je nečije imovinsko stanje prelazilo imovinski cenzus za 10 kuna, također smo odobrili stipendiju, kao i u slučaju teške bolesti u obitelji, s obzirom da to iziskuje dodatne troškove, kazao je Damir Odak, predsjednik Uprave OTP banke.
OTP banka je već mnogim hrvatskim studentima “upalila” zeleno svjetlo za znanje, a projekt kakav je pokrenut u Zadru, provodi i u Istarskoj županiji te u gradu Sisku, dok u Dubrovniku već stipendira 21 učenika i studenta slabijeg imovinskog stanja sa 150.000 kuna.
Već niz godina u Zadru mlade ljude željne znanja, koje im nažalost može biti uskraćeno zbog lošeg ekonomskog statusa obitelji, pomaže i Caritas Zadarske nadbiskupije.
– Gospodin Odak i pokojni nadbiskup Prenđa izrazili su želju da se projekt “Zeleno svjetlo za znanje” pokrene i u Zadarskoj županiji, a s obzirom na naša iskustva, predloženo je da budemo partneri u akciji. S ekipom djelatnika OTP banke napravili smo pravilnik i sada imamo 27 studenata koji će imati sigurnost ovu akademsku godinu. Svaki tekući mjesec će znati da im je taj novac na računu, što nije uvijek slučaj s drugim izvorima stipendiranja, rekla je Mirjana Tadić iz Caritasa Zadarske nadbiskupije, dodajući da se projekt nastavlja i iduće godine.
Dok je većina ljudi u crvenom, lijepo je kad netko može upaliti – zeleno svjetlo.