Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Priznanjem do minimalne zatvorske kazne od dvije godine

15.12.2010. 23:00
Priznanjem do minimalne  zatvorske kazne od dvije godine


Dinu Kotlaru u duljinu zatvorske kazne uračunato je vrijeme provedeno u pritvoru, ali i vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne nakon druge nepravomoćne presude, pa mu je ostalo za izdržati oko šest mjeseci kazne ukoliko Vrhovni sud potvrdi ovu presudu


Trećom nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru jučer je  38-godišnji Dino Kotlar osuđen  na dvije godine zatvora zbog  posjeda u cilju daljnje preprodaje 49,81 grama heroina.
Ovog puta suđenje je trajalo  vrlo kratko jer je Kotlar priznao  kazneno djelo koje mu je optužnicom i stavljeno na teret što  mu je cijenjeno kao olakotna  okolnost, tako da mu je  izrečena zatvorska kazna ispod  zakonskog minimuma od tri  godine.
Upravo je to istaknula predsjednica Sudskog vijeća Dijana  Grancarić obrazloživši presudu  i visinu kazneno-pravne sankcije.
– Nedvojbeno je utvrđeno kako je optuženik počinio djelo  kako mu je to optužnicom i  stavljeno na teret. U cijelosti je  sve priznao, a sve je još dodatno  potkrijepljeno i provedenim  dokazima. Pri određivanju visine zatvorske kazne u ovom  smo slučaju cijenili čitav niz  olakotnih okolnosti, a to je  osim priznanja i izraženo kajanje, dosadašnja neosuđivanost, uredan život bez ikakvih sukoba sa zakonom nakon  počinjenja kaznenog djela, stav  i vladanje na sudu. Cijenili smo  i činjenicu da je otac maloljetnog djeteta za kojeg skrbi i  da je odlikovan za sudjelovanje  u Domovinskom ratu – nabrojila je sutkinja Grancarić.
Što se pak, tiče otežavajućih  okolnosti – to je činjenica de je u  pitanju veća količina heroina  koja može naštetiti većem broju ljudi.
Dinu Kotlaru u duljinu zatvorske kazne uračunato je vrijeme provedeno u pritvoru, ali i  vrijeme koje proveo na izdržavanju kazne nakon druge  nepravomoćne presude, na  svoje traženje, tako da mu je,  kako je izračunala sutkinja  Grancarić, ostalo za izdržati  oko šest mjeseci kazne ukoliko  Vrhovni sud potvrdi ovu presudu.
Naime, “priča” oko Kotlara  traje već preko tri godine jer je  Vrhovni sud najprije ukinuo  presudu zadarskog Županijskog suda, kojom je 20. studenoga 2007. godine, bio  osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora. Suđenje mu je ponovljeno 12. rujna prije dvije  godine kada mu je izrečena ista  zatvorska kazna. No, Vijeće sudaca Vrhovnog suda i tu je  presudu ukinulo i zatražilo ponavljanje sudskog postupka.
Prema optužnici, trojica policajaca presrela su Kotlara dok  se on u koloni vozila nalazio  pred semaforom pokraj parkirališta trgovačkog centra “Plodine”.
Kad je vidio policajce koji su  mu pokazali službene iskaznice, Kotlar je naglo automobilom skrenuo preko parkirališta  u pravcu magistrale, nakon  čega je počela jurnjava cestom.  Iako su mu, prema optužnici,  policajci davali svjetlosne i  zvučne signale da se zaustavi,  Kotlar je brzinom od 170 km/h  vozio u pravcu Biograda.
Uspjeli su ga zaustaviti u blizini restorana u Sukošanu gdje  su ga prema Kotlarovim tvrdnjama, ali iskazu svjedoka sa  suđenja, policajci pretukli.