Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Županije nemaju mandat za provedbu projekta

15.12.2010. 23:00
Županije  nemaju mandat za  provedbu projekta


U dopisu koji je potpisao državni tajnik Tonći Božanić, a koji je odaslat na adrese sedam hrvatskih primorskih županija, piše da županije nemaju mandat za preuzeti predviđenu ulogu u provedbi projekta


Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odustalo je od projekta INITIA, IPA Program jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013. Nakon što su projektu pristupile sve hrvatske primorske županije, resorno ministarstvo se sjetilo da je pravni okvir Republike Hrvatske za razliku, primjerice, od talijanskog, ne dozvoljava da se iskorištavanje i zaštita živih resursa  regulira na regionalnoj ili u kao nas, na županijskoj razini.
U dopisu koji je potpisao državni tajnik Tonći Božanić, a koji je odaslat na adrese sedam hrvatskih primorskih županija piše da županije nemaju mandat za preuzeti predviđenu ulogu u provedbi projekta. Uz to, kaže se u dopisu, tehnički kapaciteti ovog ministarstva zauzeti su ubrzanim pristupom Hrvatske EU, pa tako ti isti kapaciteti ne omogućuju uključivanje u provedbu programa.
Podsjetimo, Zadarska županija je partner u projektu „Initia-013″ kojem je cilj izgradnja infrastrukture u ribarstvu te je predsjedala na prošlogodišnjem sastanku u Veneciji. Kao cilj deklarirano je apliciranje programa izgradnje ribarske luke u Tkonu s iskrcajnim mjestom površine 2.451 m/2 u Biogradu, a što bi se financiralo kroz projekt „Initia-013″ čija je ukupna vrijednost 12,5 milijuna eura. Kako svi projekti u sklopu Jadranske euroregije moraju imati integralni efekt za sve članice regije i „Projekt ribarske luke u Tkonu” napravljen je tako da podržava cjelokupnu logistiku u ribarskom sektoru na području Jadranskog mora. Ribarska luka u Tkonu i iskrcajno mjesto u Biogradu koje je zamišljeno između trajektnog pristaništa i marine Kornati, nadovezali bi se na burzu riba koja bi se, također uz potporu EU, gradila u biogradskoj industrijskoj zoni.
Zanimljivo je da je na sastanku u Veneciji iskazano kako će Hrvatska već biti član EU kad dođe do realizacije projekta. Stoga je vrlo važno, govorilo se tada u Veneciji, da se projekti odmah ostvare, jer je vrlo lako izgubiti novac predviđen za ove projekte. Novac se, naime, ne dobija unaprijed, nego se nositelji projekta refundiraju za odobreni iznos. Zamišljen je i prostorni plan koji će imati ingerencije i preko morskih granica, ali s upravljačkim mehanizmom u svakoj regiji posebno. Poruka  prošlogodišnjeg sastanka u Veneciji bila je da se u konačnici želi se održati Jadran kao zdravo more, očuvanog ribljeg fonda, ali omogućiti ribarima da mogu učinkovito ribariti i od toga ostvariti gospodarsku korist.