Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mnogo upitnika

Autor: Viktor Bogut

09.05.2010. 22:00
Mnogo upitnika

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Hoće li ostati Tomislav Kolarek, što će biti s Davorom Karlovićem? Postoji li netko od mlađih igrača da dobije i veću priliku? Na kraju krajeva, i predsjednik Davor Aras znao je najaviti da više neće biti na čelu Donata
Više nije bilo jasno jesu li Zadrani odahnuli nakon poraza od Dr. Časla u polufinalu doigravanja Stolnoteniskog prvenstva ili su žalili za eventualnim doigravanjem i dolaskom reprezentativca Hong Konga Tiany Jianga. Sezona u kojoj se izgled momčadi u potpunosti izmijenio je bila prepuna uspona i padova. Iako su Zadrani krenuli dobro i ostvarili četiri uzastopne pobjede, vrlo brzo su stvari krenule po zlu. Krenulo se s ozljedama, porazima i vrlo brzo je i samo doigravanje postalo upitno. Najveći problem predstavljala je ozljeda ramena Davora Karlovića. Ništa manje nije važna bila niti činjenica da treći igrač Stipe Josipović, koji je doveden da bi donio stabilnost na tu poziciju, vrlo rijetko pobjeđivao. Jedini koji je pokazivao stabilnost je Tomislav Kolarek, igrač koji je protekle dvije sezone bio glavni krivac što Donat nije postao prvak Hrvatske. Ovaj put je nastupao baš za zadarski sastav i igrao je zaista dobro. Na žalost, odlazak Jia Zhenga u redove Dr. Časla ipak je bio preveliki gubitak. Kolarek ipak nije toliko kvalitetan, a Zheng je i ove sezone neporažen u domaćem prvenstvu.
Uspjeh?
Polufinale doigravanja u konačnici se može smatrati uspjehom. Pogotovo ako se uzmu u obzir okolnosti koje su pratile Zadrane. Sastav bez Zhenga više nije toliko jak, a budući da je Donat u jednom dijelu sezone bio na petom mjestu (koje ne vodi u doigravanje), plasman u doigravanje ipak je svojevrsni uspjeh. No, je li moglo bolje? Vjerojatno da. Poraz kod kuće od slabe momčadi Vodovod Osijeka maknuo je Zadrane od svake šanse da budu treći i da u polufinalu igraju protiv Zagreba. A da su bili treći polufinale bi bilo mnogo otvorenije, pošto je Zagreb ostao bez Kolareka, a nikoga nije dovodio. Dakle, bilo bi Šurbek i Zubčić na jednoj i Kolarek i Karlović na drugoj strani. Favorit bi bio Zagreb, ali šanse za finalom i dolaskom Jianga bi postojale.
Iduća sezona?
Što će se dogoditi iduće sezone i kakav će biti sastav Zadra zaista je nezahvalno prognozirati. Hoće li ostati Tomislav Kolarek, što će biti s Davorom Karlovićem? Ima li netko od mlađih igrača da dobije i veću priliku. Može li mjesto trećeg igrača preuzeti Marko Ombla koji se vratio iz Zagreba mnoga su pitanja. I na ta pitanja odgovor se neće dobiti još mjesec-dva. Sigurno da recesija i nedostatak financijskih sredstava uvjetuje i sastav momčadi. Na kraju krajeva i predsjednik Davor Aras znao je najaviti da više neće biti na čelu Donata.
Problem
No, najveći problem STK Donat je činjenica da se ne nadzire igrač koji bi mogao u budućnosti preuzeti ulogu Karlovića ili Kolareka. Marko Ombla je nekako najbliži, budući da nije u Zagrebu uspio napraviti korak dalje i postati najbolji hrvatski junior. Ombla je sigurno igrač koji je u nekoliko godina mogao postati solidan igrač hrvatske lige. Možda postoji još nekoliko igrača koji imaju tu perspektivu. Ali kako stvari trenutačno stoje ne postoje igrači, kadeti ili juniori, koji bi mogli biti garancija da će Donat i nakon umirovljenja Davora Karlovića biti u vrhu. Za to ostvariti morat će se kupovati. A nije dobro ako je to jedina opcija.
 


Stipe Josipovic


!,<!,<!,< mečevi pobjede porazi postotak
24 8 16 33,33%
Treći igrač Zadra ove sezone nije opravdao očekivanja. U poretku za najboljeg igrača lige nalazi se na 21. mjestu. Za Donat to je prilično loše. U 24 dvoboja regularnog dijela sezone ostvario (pre)velikih 16 poraza. Dodao je i dva očekivana u doigravanju. Jednostavno previše izgubljenih dvoboja za igrača koji je trebao zadarskom sastavu donijeti sigurnost na mjestu trećeg igrača. Nije uspio. Tijekom cijele sezone bilo je vidljivo da nije 100 posto u treningu, a tome nije pomogla niti činjenica da Josipović studira i živi u Zagrebu i nije mogao biti pod paskom stručnog stožera Donata. Josipović zasigurno vrijedi više od 8:16, no ove sezone to nije dolazio i k tome se može realno govoriti da je Donat promašio kada je dovodio igrača tog kalibra.




 


Josip Miljković


!,<!,<!,< mečevi pobjede porazi postotak
6 1 5 16,67%
Antonio Goja
!,<!,<!,< mečevi pobjede porazi postotak
1 0 1 0%
Za Zadrane su mladi igrači tijekom ove sezone odigrali ukupno sedam utakmica i ostvarili jednu pobjedu. To je uspjelo Josipu Miljkoviću. Osim toga poražen je pet puta. Samo jednu utakmicu je odigrao Antonio Goja. Sve u svemu, Miljković je nešto i odigrao i tu u razdoblju kada je netko od prvog trojca imao problema s ozljedom.


 


Tomislav Kolarek


!,<!,<!,< mečevi pobjede porazi postotak
29 23 6 79,31%
Osim kiksa u dvoboju s Vodovod Osijekom, Tomislav Kolarek je opravdao očekivanja. Zagrepčanin, koji je u prijelaznom roku napustio Zagreb i potpisao za Donat pokazao se kao pravo pojačanje. U regularnom dijelu prvenstva ostvario je 23 pobjede i imao šest poraza. Po broju pobjeda je prvu igrač lige, iako su igrači Dr. Časla Jia Zheng i Roko Tošić bez poraza tijekom cijele sezone. U doigravanju je dva puta gubio od Zhenga i oba dva puta “gusto”. Dobio je Tomislava Japeca. Nosio je zadarski sastav tijekom cijele sezone i dokazao da zaslužuje status hrvatskog reprezentativca. Za Donat bi bilo odlično da Kolareka zadrže i iduće sezone, iako se radi o igraču koji ima svoju cijenu, koji će nastupiti na Svjetskom prvenstvu i koji će sigurno imati određen broj ponuda.


 


Davor Karlović


!,<!,<!,< mečevi pobjede porazi postotak
18 12 6 66,67%
Što godine, što neugodna ozljeda ramena nisu dopustili Davoru Karloviću da bude onaj pravi. Dvanaest pobjeda i šest poraza u regularnom dijelu sezone plus dva u doigravanju nisu omjer koji zadivljuje. Karlović je otišao u prosječnost. Iskustva ima i previše. Savršena ruka i osjećaj za stolni tenis oduvijek su tu. No, nedostajalo je tu drugih stvari, a prije svega mnogo je smetalo to rame. Valja vidjeti što će biti iduće sezone, mada Davor Karlović još ne bi smio ići u mirovinu, budući da u njemu itekako još ima snage da predvodi Donat. No, za to će biti potreban onaj psihološki moment. Za kvalitetne nastupe potrebni su kvalitetni treninzi i kvalitetne pripreme, a može li i želi li to Karlović izvesti morat će vrlo brzo odlučiti.