Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

(Ne) vidi se dno

15.12.2011. 23:00


Da je Hrvatska nemoćno potonula u duboku ekonomsku krizu te da će novoj Vladi trebati dosta daha da povuče gospodarstvo dna, čuje se ovih dana sa svih strana.
Upozorenja da se radi o recesiji s duplim dnom i da bi pad kreditnog rejtinga Hrvatsku doveo na grčki put daljnjeg potonuća čuju se od inozemnih i domaćih ekonomskih stručnjaka. Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski poručio je novoj Vladi da bi jedino proračunski rez od 9 milijardi kuna pružio šansu Hrvatskoj da ispliva, a kako će se uštedjeti famozne milijarde još se nitko ne usuđuje jasno govoriti.
Ne govori ni Milanovićava desna ruka Radimir Čačić koji je ovih dana posebno nemiran. Od njega kao od važne karike u Vladi i gospodarskog stručnjaka javnost očekuje upravo odlučnost, viziju i konkretne korake za izvlačenje zemlje iz krize, a umjesto toga dobiva bahatost, taštinu i aroganciju koji pripadaju samom političkom dnu.
I bez obzira na to koliko Čačič bio sposoban, svojim je istupima još dok Vlada nije ni predstavljena u Saboru, već narušio njezin ugled i vjerodostojnost te pobudio sumnju da ni ona neće smoći snage osnažiti Hrvatsku.
Čelnik HNS-a ovih se dana jednostavno ne može kontrolirati u kontaktu s medijima pa je nakon prvog kiksa u kojem je s visine odbrusio s novinarima da neće s njima raspravljati koliko će čelnih mjesta u javnim poduzećima dobiti HNS-ovci, uslijedila „grmljavina” boga srdžbe Čačića na novinare, da se srame jer ga pitaju kako je Coning, u kojem je direktorica njegova supruga, dobio kredit Croatia osiguranja.
No, zar se mediji nisu toliko nagutali raznih političko – gospodarskih afera da je Čačić morao shvatiti kako je logično da opet čačkaju. S obzirom da je pokazao da osobito voli tron, Čačić je pogriješio što je svoj, izgleda, akumulirani bijes, sasuo na sedmu silu.
Ni toga dana kada je Milanoviću predsjednik Josipović dao mandat za sastavljanje nove Vlade i kada je budući premijer mirno uputio na svoga budućeg potpredsjednika Vlade da odgovara na pitanja vezana za njegov nekadašnji Coning, Čačić se nije mogao svladati, a vrhunac je zasigurno bilo njegovo inzistiranje na tituli prvog potpredsjednika. Previše taštine i gafova u ovako malo vremena i previše nepotrebnog posla za budućeg premijera Milanovića koji će, čini se, uz sav težak posao usmjeren na trenutačno primarni cilj – gospodarski oporavak, morati stišavati Čačićevo „kukurikanje”.
Proračun će biti prvi ozbiljan test Milanovićevoj vladi, on će biti ogledalo nakana i ciljeva Kukuriku vlade, on bi morao razbistriti mutnu vodu u kojoj pluta hrvatsko gospodarstvo i na koncu svojom razvojnom komponentom potpuno obuzeti prvog potpredsjednika Čačića da se razmaše tamo gdje treba.
Naime, građani koji su Čačića izabrali u krug izbornih pobjednika očekuju da on bude neobuzdan u traženju gospodarskih rješenja i projekata koji bi mogli spasiti hrvatsko gospodarstvo, a ne da leti toliko visoko da želi zasjeniti sve druge, ne videći da zapravo baca sjenu ponajprije na svoj politički imidž, a onda i na onaj Kukuriku vlade koja baš sada, u vrijeme velikog gospodarskog potonuća i na početku mandata treba čvrste „konope” javnosti.