Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zatvor kao prilika za novi život

15.12.2011. 23:00
Zatvor kao prilika za novi život


Tijekom 2010. godine u Hrvatskoj je bilo 17.946 zatvorenika različitih statusa. Od toga je 17 posto ovisnika o ilegalnim drogama, a skupa s alkoholičarima, ukupno je bilo 30 posto ovisnika. Trideset i devet posto ovisnika o ilegalnim drogama su ovisnici o heroinu


Na javnoj tribini “Provođenje mjere obveznog liječenja ovisnosti u kaznionicama” u organizaciji Udruge Nada u IMPACT centru progovorilo se o rehabilitaciji ovisnika o drogi unutar zatvorskog sustava, o njihovu radu i doškolovanju, ali i o faktorima rizika puštanja zatvorenika na slobodu.
Na tribini su sudjelovali Radovan Tatalović, načelnik Odjela za posebne programe pri Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, zatim Sanja Halas Bujas, viša stručna suradnica u zadarskom zatvoru, i Marina Gatara Mikulandra, viša stručna suradnica u šibenskom zatvoru. Tribinu je moderirala Suzana Bandić, članica Udruge Nada, a bili su tu i drugi članovi Udruge, donedavna saborska zastupnica Nevenka Marinović, odvjetnik Davor Ukalović i brojni drugi.
Tatalović je govorio o tretmanu ovisnika o drogama u zatvorskom sustavu u Republici Hrvatskoj.
– Prekapacitiranost i nedostatak sredstava glavni su problemi hrvatskog penalnog sustava. Ipak, radi smanjivanja vjerojatnosti recidiva nakon izlaska iz zatvora i kaznionica, svakom ovisniku multidisciplinarni tim prilazi individualno i primjenjuju se različiti tretmani. Imamo i ugovor s terapijskom zajednicom ‘Susret’ u koju mogu ići osobe na uvjetnom dopustu, a u kaznionicama poluotvorenog i otvorenog tipa i sami imamo terapijske zajednice, kazao je Tatalović.
Tijekom 2010. godine u Hrvatskoj je bilo 17.946 zatvorenika različitih statusa. Od toga je 17 posto ovisnika o ilegalnim drogama, a skupa s alkoholičarima, ukupno je bilo 30 posto ovisnika. Trideset i devet posto ovisnika o ilegalnim drogama su ovisnici o heroinu.
– Prije puštanja na slobodu osoba mora zadovoljiti određene kriterije. Iako naši zatvorenici imaju velik broj izlazaka, zloupotrebe su zanemarive, a i incidentne situacije u zatvorima su rijetke, rekao je Tatalović.
Tatalović vjeruje u promjenu čovjeka, posebno kod onih koji nisu “kriminalci iz odluke”, a takvih je, procjenjuje, 70 posto.
Marina Gatara Mikulandra je govorila o školovanju ovisnika u zatvoru koji onda nova zvanja upisuju u radnu knjižicu i imaju bolji put do resocijalizacije te s povećanjem samopouzdanja i manje šanse za recidiv.
Kako je rekla Ivanka Ledenko, uspostavljena je dobra suradnja sa suradnicima u zadarskom i šibenskom zatvoru radi bolje rehabilitacije ovisnika u zatvorima.
– Sad smo doznali i da mi roditelji možemo pitati za svoju djecu u zatvorima, kazala je Ledenko.
Tatalović je istaknuo da bez suradnje s obitelji teško mogu pomoći ovisnicima nakon izlaska iz penalnog sustava.