Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadranima dosta divljih odlagališta i bespravne gradnje

15.12.2016. 23:00
Zadranima dosta divljih odlagališta i bespravne gradnje


Udruga Eko – Zadar završila je s provedbom projekta Zeleni telefon za 2016. godinu, kojeg je financirao Grad Zadar, UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša u iznosu od 10.000 kuna i Zadarska županija u iznosu od 5.000 kuna.
U 2016. godini na Zeleni telefon Eko-Zadra pristiglo je više od 168 prijava. Svi pozivi dolaze s područja Zadarske županije, većina s područja grada Zadra (86 prijava), dok je nešto manji broj prijava iz drugih gradova i općina (82 prijave). U sklopu projekta vođena je evidencija pristiglih prijava raspoređenih u 13 kategorija različitih okolišnih problema.
Miškovići, Verunić, Biograd…
Prema kategorijama Zelenog telefona, najviše je prijava u kategoriji “Otpad” (63 prijava). Nešto manji broj poziva bio je u kategorijama “Gradnja” (21 prijava) i “Zelenilo” (20 prijava). Potom slijede kategorije “Razno” (17 prijava), “Životinje” (10 prijava), “Vode” (9 prijava), “Tlo” (8 prijava), “Buka” (7 prijava), Promet (5 prijava), te “Zračenje” i “Zrak” (4 prijave). Prijave iz kategorije “Otpad” odnose se većim dijelom na divlja odlagališta otpada (39 prijava), dok se 24 prijave odnose na informacije o mjestu prikupljanja različitih vrsta otpada. Prijave iz kategorije “Gradnja” većim dijelom odnose se na bespravnu gradnju (nasipavanje mora, betonizacija pomorskog dobra) dok se nešto manji broj odnosi na planirane zahvate u okolišu (donošenje urbanističkih planova).
– Takve primjere imali smo na otoku Pagu, naselje Miškovići, Dugom otoku, mjesto Verunić, Biograd na Moru. Prijave koje se odnose na kategoriju “Razno” većinom čine upiti vezani za ekološku poljoprivredu, kao i ostali upiti i savjeti građanima, poručuju iz Eko Zadra.
Analiza komunikacije između građana i volontera Zelenog telefona u protekloj godini pokazala je da među prijaviteljima prevladavaju žene s 79 prijava, odnosno 47,02 posto prijava u odnosu na 74 prijave muškaraca, 44,05 posto. Primijećen je trend smanjenja broja anonimnih prijava (15 prijava, 8,93 posto), što ukazuje da su građani aktivniji u podizanju potrebnih mjera. Najpopularniji medij za prijavu problema i dalje je broj Zelenog telefona, ali sve se više koristi i Internet, bilo putem maila ili putem poruka upućenih udruzi na njezin facebook profil.
Kalendar ekoloških datuma
Osim Grada Zadra i Zadarske županije, rad servisa Zeleni telefon podržan je od strane Hrvatske elektroprivrede d.d. na javnom natječaju za donacije 2016. godine u sklopu kojeg je odobren i financiran projekt Zeleni telefon: Javi, pitaj, sudjeluj u iznosu od 5.000 kuna. Provedba projekta sastojala se od organizacije tribine u Gradskoj knjižnici Zadar pod nazivom Održavanje i korištenje zelenila u gradu Zadru te je tiskan kalendar kojim se obilježavaju ekološki datumi tijekom godine. Kalendar je podijeljen građanima na sajmu Dani sunca te je još uvijek dostupan u uredu na adresi Špire Brusine 12.
– Dodajemo kako su na nacionalnoj razini, u sklopu projekta Partnerstvo za okoliš: Razvoj kapaciteta u zaštiti okoliša javnog i civilnog sektora u Hrvatskoj, poduzete mnoge aktivnosti koje su pridonijele osnaživanju kapaciteta članica Mreže zelenih telefona, kao što su poboljšana suradnja s nadležnim institucijama te pojačana komunikacija s građanima putem savjeta, javnih rasprava i poticanja građana da uz našu suradnju samostalnije rješavaju okolišne probleme u svom okruženju. U sklopu projekta tiskana je publikacija Možeš i ti (Samostalni i aktivni građani u zaštiti okoliša), koja je dostupna svima u našem uredu radnim danom od 10 do 13 sati, kažu u Eko Zadru.
Tijekom 2016. za rad na Zelenom telefonu osposobljene su dvije osobe na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.