Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Održivo gospodarenje

Autor:

16.01.2009. 23:00


Jedan naš novinar napisao je kako domaća poljodjelska proizvodnja teško može proći na svjetskom tržištu.
Bage, je li istina što tvrdi taj novinar, upita me Tihomil, sveučilišni profesor mudroslovnog usmjerenja.
Pa i nije baš tako. Sva naša obiteljska poljodjelska gospodarstva uglavnom su mala. Oko tri ha u prosjeku. Ali prava su ona tek sa preko 10 ha.
Sredozemna poljodjelstva organizirana su na malim posjedima, uz to i s velikim brojem parcela. Koliko to smanjuje konkurentnost.
Mnogo, ali naši gospodari dovinjuju se upravo raznovrsnom proizvodnjom. Ponajprije iz praktičnih razloga. Više proizvoda za kućnu uporabu, a i za tržište, preko raznovrsne ponude, po onoj nešto će se i prodati.
Raznovrsnost se potiče i zbog bioloških razloga. Poljodjelska proizvodnja je povezana kao slijed kultura u plodosmjeni zbog umornosti tla, borbe protiv bolesti i štetnika.
Zato mislim da bismo trebali podržavati ono gospodarenje koje se u suvremenom žargonu naziva kao održivo. Održivo gospodarenje je u prirodi stvari, u srži obiteljskog poljodjelstva.
Kultiviraju se samo ona bilja i životinje koji su tisućljećima prilagođeni prostoru i mogu najbolje iskoristiti svoje nasljedne osobine.
Podneblje određuje slijed i sastav proizvodnje. Uz maslinik, vinograd i marašnjak ili smokvik mora ići ratarstvo, kozarstvo i ovčarstvo, sredozemno govedarstvo i peradarstvo koje će najbolje iskoristiti prirodna pasišta i vratiti plodnost voćnjacima, povrtnjacima, oranicama i pašnjacima preko djelovanja stajskog gnojiva.
Tako da raznovrsni mali proizvodi suvremenog obiteljskog održivog poljodjelskog gospodarstva, tek na razini zadružnog, postaju dostatno veliki i zanimljivi svjetskom tržištu.
  Vaš Bage