Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dnevnim kartama doskočili zakonu

Autor: Katina Vrsaljko

16.01.2010. 23:00
Dnevnim kartama doskočili zakonu


Cijena dnevne karte se dobiva množenjem cijene jednog sata parkiranja s brojem sati tog radnog dana. Ukida se vremensko ograničenje parkiranja u jednoj zoni, a na ljeto nas očekuju cijene do 12 kuna po satu parkiranja


Od 1. siječnja počelo je naplaćivanje dnevnih parkirališnih karata, a zajedno s 2009. godinom u povijest su otišle takozvane ugovorne kazne za neplaćeno parkiranje. Naime, odlukom Ustavnog suda kažnjavanje neplaćenog parkiranja proglašeno je neustavnim pa je tijekom prošle godine osmišljen novi model naplate parkiranja koji je stupio na snagu početkom ove godine.
Kako kaže Ante Basioli, direktor Obala i lučica, dosad je podijeljeno stotinjak dnevnih karata, s tim da se dijele tek zadnjih pet dana.
– Cijena dnevne karte se dobiva množenjem cijene jednog sata parkiranja s brojem sati tog radnog dana, ovisno o zoni. Tako, na primjer, dnevna karta u zimskom radnom vremenu za parkiranje u najvećoj drugoj zoni iznosi 40 kuna, dok je ugovorna kazna koja se prije naplaćivala iznosila 60 kuna. No s dnevnom kartom automobil može ostati na parkiralištu 24 sata, nakon čega se, ako se automobil ne makne, stavlja nova dnevna karta, objašnjava Basioli.
Ono što je još bitno naglasiti jest da ta dnevna karta onda vrijedi i u drugim zonama, osim u ekskluzivnoj prvoj zoni, onoj uz more.
S pojavom dnevnih karata, logično, više ne postoji vremensko ograničenje parkiranja u pojedinim zonama. Uz dnevnu kartu oni koji ne plate parkiranje ispod brisača će naći uplatnicu i informativni letak na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Dnevne karte se zasad mogu kupiti samo na recepciji tvrtke Obala i lučice, a uskoro će ih prodavati i kontrolori na parkiralištima.
Parkiranje u ljetnim mjesecima je znatno poskupjelo. Tako će se u prvoj zoni jedan sat parkiranja u srpnju i kolovozu naplaćivati 12 kuna, a u drugoj 10 kuna. U tim mjesecima je radno vrijeme parkirališta 8 – 22 sata pa se, sukladno povećanju cijene sata parkiranja i broja radnog vremena, povećava cijena dnevne karte. Tako će u srpnju i kolovozu cijena dnevne karte u prvoj i drugoj zoni iznositi 140 kuna.
– Poskupljenjem parkiranja u prvoj i drugoj zoni želi se smanjiti gužva na Poluotoku za vrijeme turističke sezone. Iako je ljetna cijena parkiranja prilično visoka u odnosu na ostale, postoje treća i četvrta zona, za 3, to jest 2 kune po satu parkiranja ili garaža na TIZ-u za tri kune po satu, s tim da je prvi sat parkiranja besplatan, rekao je Basioli.
U predsezoni i posezoni, dakle, u svibnju, lipnju i rujnu, cijene parkiranja će ostati iste, ali se, kako počinje ljetno radno vrijeme, povećava broj sati radnog vremena parkirališta. Tako će u tim mjesecima dnevna karta za drugu zonu iznositi 56 kuna.
U Obali i lučicama još doznajemo kako će zbog rekonstrukcije Poljane Ivana Pavla II. za mjesec dana Poluotok ostati bez stotinjak parkirnih mjesta.


 KUPUJTE MJESEČNE KARTE




Basioli ističe povoljnu cijenu mjesečnih parkirališnih karata. Za stanare Poluotoka one iznose 50 kuna, za ostale građane 150 kuna, za pravne osobe 200 kuna, a za osobe s invaliditetom 25 kuna.