Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poticaj za neizvjesnu budućnost

16.01.2011. 23:00
Poticaj za neizvjesnu budućnost


Atletika je moja velika ljubav, u njoj sam od 2004. godine i sigurno mi ne bi bilo lako oprostiti se. Definitivno zbogom joj sigurno neću reći, bez obzira na razvoj situacije. A ako ostanem u Hrvatskoj, napravit ću sve kako bi se u njoj što duže zadržala


Za Ines Ikić, ovogodišnjeg laureata u izboru za  najbolju sportašicu Zadarske  županije, može se reći da je  tipična predstavnica svijeta iz  kojeg dolazi – sportskog u izvornom i neiskvarenom smislu. Kada nastupa na velikim  natjecanjima, 17-godišnja je  uzdanica Atletskog športskog  kluba Zadar beskompromisni  takmac i jedna od onih koje  ćete na kraju mitinga najvjerojatnije zateći na pobjedničkom postolju. Međutim,  kada su mediji u pitanju, naslikavanje i davanje intervjua  definitivno ne bismo mogli  nazvati njenim forteom. “Joj,  ja vam baš i ne volim pričati za  novine, za televiziju isto” –  započet će pomalo nesigurnim  glasom, no dovoljno odlučna  odraditi i ovu “obvezu”. Iz minute u minutu, diktafon će  tako prikupljati sve više njenih  riječi. A led je, naravno, razbila komentarom netom  stečenog priznanja. Ove sezone trostruka prvakinja Hrvatske u troskoku i sudionica  Olimpijade mladih u Singapuru nije krila zadovoljstvo  nagradom za najbolju sportašicu.  
Povratak uloženog
– Ovo mi priznanje znači  mnogo. Ono je nagrada za rad  i sav trud koji sam uložila u  2010. godini. Drago mi je da su  sportski novinari i ljudi iz medija prepoznali i nagradili moje uspjehe u prošloj godini.  Zahvaljujem se svima koji su  mi dali glas. Čast je biti izabrana u konkurenciji zaista  kvalitetnih sportašica, a titula  će mi biti poticaj da u budućnosti pokušam još više –  ističe Ikić, kojoj je prošle godine malo nedostajalo da se  okiti istim naslovom. Bila je  druga, no zato je u izboru  Hrvatskog atletskog saveza,  održanom u prosincu, proglašena najboljom mlađom juniorkom u troskoku. Tako je  priznanjima zaključila staru, a  započela novu godinu.
– To je još jedna nagrada  koja mi mnogo znači. Svaka na  svoj način. Iako ih je nepotrebno uspoređivati, kada bih  se morala odlučiti za jednu od  njih, bilo bi mi jako teško –  kaže Ikić, potom se osvrnuvši  na proteklu sezonu i uspjehe  koji su joj priskrbili spomenute titule. 
– Zadovoljna sam prošlom  godinom, iako nisam nastupala na previše natjecanja.  Naslove državnih prvakinja u  troskoku osvojila sam na Dvoranskim prvenstvima za mlađe  juniore i juniore, a zatim i na  PH za mlađe juniore na otvorenom. Ipak, kao vrhunac  sezone istakla bih nastup na  Olimpijadi mladih u Singapuru. Žao mi je što su pravila  tada bila izmijenjena i nisam  imala priliku skakati šest, već  samo četiri puta, no ostvarenim rezultatom nisam razočarana, dapače. Peto mjesto, izboreno u konkurenciji s  nekima od najboljih svjetskih  juniorki, smatram uspjehom.  No, nisam zadovoljna samo  sportskim dijelom singapurske priče, sve što se tamo događalo, na mene je ostavilo  izuzetno pozitivan dojam. Boravak i druženje sa sportašima,  upoznavanje nove sredine… A  posebno druženje s našim veslačima: Ledenkom i Čakarunom. Njih dvojica su me zabavljali i nasmijavali cijelo vrijeme – Ikić se prisjetila sudjelovanja na prvoj, povijesnoj  Olimpijadi mladih, koja je u  kolovozu prošle godine okupila najbolje svjetske sportaše  u dobi od 14 do 18 godina.
Planovi za 2011.? Tradicionalno, početak je godine rezerviran za Dvoransko prvenstvo Hrvatske. 
– Tako je. Prvo veće natjecanje trebalo bi se održati  krajem siječnja, ili početkom  veljače. Na Dvoranskom PH  nastojat ću obraniti titulu i,  naravno, pokušati ostvariti što  bolji rezultat. Ove se godine  nadam i skoku preko 12.70, što  je bio moj najbolji rezultat u  2010. Što se ostalih planova  tiče, iskreno, ne zamaram se  kalendarom natjecanja, već se  pokušavam što bolje pripremiti za prvi sljedeći nastup.  Bez obzira radilo se o državnim prvenstvima ili međunarodnim mitinzima.
SAD ili nikad
Priznanja, kojih je u vlasništvu Ines Ikić i AŠK Zadar  iz godine u godinu sve više,  nažalost nisu doprinijela poboljšanju loših, da ne kažemo  nikakvih uvjeta s kakvima su  zadarski atletičari svakodnevno suočeni. Neadekvatna tartan staza samo je djelić tužne  priče. Priče koja ne bi stala u  jedno poglavlje.
– Uvjeti su grozni. Uopće ih  nema. Na stazi su, npr., ostali  samo tragovi tartana, i to uz  rubove. Nemamo niti adekvatnu teretanu. Naši treneri  improviziraju i snalaze se kako  najbolje znaju. Od ničega pokušavaju stvoriti nešto, no zna  se da to nije nimalo lako –  upoznaje nas Ikić.
Zbog svega navedenog, upitali smo je i je li razmišljala o  odlasku iz Zadra. 
– Poziva iz Hrvatske nisam  imala, no čak i da jesam, sumnjam da je situacija u drugim  gradovima mnogo bolja od  one u Zadru. Međutim, kontaktirali su me s nekoliko američkih sveučilišta, a najveći su  interes iskazali Columbia,  Darthmouth i Oklahoma University. Odlazak u SAD bila bi  najidealnija opcija za nastavak  moje karijere, no još nisam  donijela konačnu odluku.  Premda, vremena za razmišljanje i nemam previše: uskoro završavam srednju školu  i morat ću odabrati. U svakom  slučaju, planiram upisati fakultet. Još ćemo vidjeti hoće li  to biti neki od američkih, ili  neki u Hrvatskoj. Želja mi je  studirati politologiju ili pravo  – kaže Ikić, objašnjavajući kako u slučaju ostanka u Hrvatskoj razmišlja čak i o prestanku aktivnog bavljenja atletikom.
– U Hrvatskoj je nemoguće  uskladiti fakultet i atletiku. Jednostavno ne mogu ići zajedno. Atletici se treba potpuno  posvetiti, a ja već sada ne mogu trenirati punim intenzitetom. Četvrta sam godina srednje škole, pripremam se za  državnu maturu te ne stignem  trenirati koliko bih ustvari trebala. Nažalost, od atletike se  ne može živjeti, posebno kod  nas. Zato mi daljnje obrazovanje, koje će mi u budućnosti  osigurati egzistenciju, mora  biti u prvom planu – mišljenja  je jedna od najtalentiranijih  zadarskih sportašica.
Ipak, Ikić razgovor neće zaključiti ne ostavljajući nadu:
– Atletika je moja velika ljubav, u njoj sam od 2004. godine i sigurno mi ne bi bilo  lako oprostiti se. Definitivno  zbogom joj sigurno neću reći,  bez obzira na razvoj situacije.  A ako ostanem u Hrvatskoj,  napravit ću sve kako bi se u  njoj što duže zadržala.  


Rezultati u 2010.




* Dvoransko Prvenstvo Hrvatske za mlađe juniorke –  prvo mjesto u s preskočenih  12,01
* Dvoransko prvenstvo Hrvatske za juniorke – prvo  mjesto (11,65)
* Prvenstvo Hrvatske za  mlađe juniore – prvo mjesto  (12,45)
* Europsko izborno natjecanje za olimpijski igre mladih  (Moskva) – šesto mjesto  (12,56)
* Olimpijada mladih u Singapuru – peto mjesto (12,54)


Troskoku primat


Osim u troskoku, Ines Ikić  može se pohvaliti i zapaženim  rezultatima u skoku u dalj. S  preskočenih 5,68, u 2010. je  godini vlasnica drugog najboljeg rezultata u konkurenciji  mlađih juniorki Hrvatske, odmah iza klupske kolegice Paole  Borović (5,89). Međutim, kaže  Ikić, paralelni nastupi u obje  discipline daleko su od jednostavnih.
– I dalje treniram skok u dalj, no  prvenstveno sam skoncentrirana  na troskok. Najviše zato jer je na  natjecanjima jako teško uskladiti i  jednako kvalitetno odraditi obje  discipline. Volim i skokove u dalj,  ali odlučila sam se za disciplinu  koja mi bolje leži.


Ikić u izboru za najbolju sportašicu


2009. 2. mjesto
2010. 1. mjesto