Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ratne ruševine crna točka Crvenih kuća

16.01.2011. 23:00
Ratne ruševine crna točka Crvenih kuća


Ono što me najviše tišti je što se 15 godina nisu mogle maknuti ruševine iz Domovinskog rata. Ima ih čak dvadesetak. Ružno ih je vidjeti, pogotovo u ovakvom turističkom gradu, a da ne pričam o higijeni i opasnosti za djecu koja po ruševinama vreba. Jedna se uklonila, jedna je u fazi uklanjanja i to je to. Shvaćam probleme oko vlasništva, ali to zaista ide presporo, govori Marić


Mjesni odbor Crvene kuće graniči s mjesnim odborima Crno i Smiljevac, to jest proteže se od centra Supernova do državne ceste D-8. Na tom području živi oko 3.000 stanovnika, mahom u obiteljskim kućama, a u izgradnji su i prve zgrade na području Crvenih kuća koje će popuniti POS-ovi stanovi te proširiti populaciju. Samim tim, povećava se i potreba za rješavanjem infrastrukturnih problema, školstva, zdravstva…
A sve je počelo od jedne crvene kuće, veleposjedničke rezidencije austrijskog velikaša, koja je poslije postala vlasništvo obitelji Šoša. 60-ih i 70-ih počela je masovnija izgradnja i naseljavanje tog područja.
Prvi kraci kanalizacije
U Mjesnom odboru Crvene kuće počeo je treći mandat predsjedniku Mati Mariću (HDZ) koji je zadovoljan učinjenim, no, kako kaže, ima još puno posla.
– U zadnjih osam godina asfaltirano je preko 12.000 kvadrata i postavljeno na stotine rasvjetnih tijela. Ipak, kao u sličnim rubnim gradskim predjelima, problem je u prvom redu kanalizacija. Svjesni smo situacije i svjesni smo da postavljanje takvog sustava zahtijeva određene predradnje prije spajanja na kolektor. Eto, natječaj je završen, izvođač odabran i ovih dana kreće izgradnja prvih krakova kanalizacije na području Crvenih kuća. Gradit će se u Ulici Antuna Dobranića i Ulici Krste Odaka do novih zgrada, kaže Marić.
Zajedno s tim, navodi nadalje, izgradit će se i novi spoj za vodu.
– Time će se riješiti problem visokih zona na području mjesnog odbora u kojima problem, posebice ljeti, stvara preslab pritisak. Također, u planu Grada Zadra koji je na snazi, ucrtana je i osnovna škola za 600 učenika, koja je u fazi projektiranja. Ovdje živi jako puno djece, koja pohađa Osnovnu školu Smiljevac. Tamo se nastava odvija u tri smjene, zaista je preopterećena, što bi se s novom školom na Crvenim kućama promijenilo i bilo bi po dvije smjene u svakoj školi. Izgradnju škole će financirati 70 posto Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a 30 posto Grad Zadar koji će izgraditi i sportsku dvoranu, govori Marić, dodajući da je u planu i dječji vrtić, no to će još neko vrijeme pričekati.
Rekreacija i druženje
Kako priča nadalje, u planu je i izgradnja takozvanog mjesnog centra gdje bi se preselio prostor Mjesnog odbora.
– Nadamo se da bi tamo onda bila i liječnička ambulanta. Najbliža nam je u Ričinama, a potreba je sve veća. Kako za ambulantom, tako i za ljekarnom. Da barem malo olakšamo našim stanovnicima, organizirat ćemo u suradnji s Općom bolnicom Zadar, u prostorima Mjesnog odbora mjerenje tlaka i šećera u krvi. Što se tiče plana za Crvene kuće, važno nam je da nije predviđena zgusnuta gradnja, već će biti dosta prostora i za zelenilo i za parkiranje. Postojeća igrališta će se zamijeniti novim i mislim da će ovo biti sve moderniji i ugodniji kvart za življenje, napominje Marić.
Svjesni su, kaže, financijske situacije, strpljivo čekaju rješavanje jednog po jednog problema, ističu i dobru suradnju s Gradom Zadrom. Ipak, iz dana u dan već petnaest godina ih “žulja” jedan trn u oku.
– Ono što me najviše tišti je što se 15 godina nisu mogle maknuti ruševine iz Domovinskog rata. Ima ih čak dvadesetak. Ružno ih je vidjeti, pogotovo u ovakvom turističkom gradu, a da ne pričam o higijeni i opasnosti za djecu koja po ruševinama vreba. Jedna se uklonila, jedna je u fazi uklanjanja i to je to. Shvaćam probleme oko vlasništva, ali to zaista ide presporo, pojašnjava Marić.
U Mjesnom odboru su ponosni na to što su potaknuli društveni život u kvartu organiziranjem stanovnika u sportska društva.
– Imamo Boćarski klub Crvene kuće i Sportski klub Crvene kuće koji su doprinijeli i rekreaciji i druženju. Imamo polivalentno igralište te otvoreno i zatvoreno boćalište na kojima se organiziraju razni turniri. Zapravo, ovdje je prvo i jedino zatvoreno boćalište u Zadru. Nalazi se u bivšem hangaru vojarne, ima osam staza i jako je dobro posjećeno, ističe Marić.