Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vojnici koji visoko pucaju

16.01.2011. 23:00
Vojnici koji visoko pucaju


Igor: Sljedeći tjedan dana nastupamo na regati Svjetskog kupa u Miamiju. S obzirom da zbog vojne obuke propuštamo pripreme, ne znam kakav bismo rezultat mogli očekivati, ali vjerujem da će biti solidan


Zadarski jedriličarski dvojac Šime Fantela i Igor Marenić iz JK  Krševan već je nadaleko poznat zahvaljujući vrhunskim rezultatima koje  konstantno ostvaruje. Iako ovim vrijednim momcima nagrada Zadarskog  lista za momčad godine nije strana  pojava, svakako ih iznimno veseli.
– Stvarno nam je drago što su nas  sportski novinari odabrali za najbolju  momčad. Znamo da imamo veliku  potporu ljudi u Zadru, da nas cijene,  da cijene naš sport, trenera i mog oca  Edu Fantelu i to nam puno znači,  rekao je Šime kada je čuo za njihovu  najnoviju titulu.
Igor je dodao da im svaka nagrada  puno znači, pogotovo kada dolazi iz  Zadra.
– Osim što je potvrda našeg truda i  rada, koliko god to izlizano zvučalo,  nagrada je uvijek zaista poticaj da  ideš dalje, da napraviš više. I hoćemo,  istaknuo je Igor.
Godina brončanog sjaja
Ovi vrsni jedriličari su se nedavno  i zaposlili u MORH-u. Trenutačno  su na obuci u vojarni u Požegi,  iščekuju prisegu, a dan nakon nje  putuju na regatu Svjetskog kupa u  Miami.
Prošlu sezonu će najviše pamtiti  po brončanom sjaju medalje sa  Svjetskog prvenstva.
– Zadovoljni smo s prošlom sezonom. Nije bila kao ona prethodna,  ali sezona sa zlatom na Svjetskom i  Europskom prvenstvu, rijetko se ponavlja. Bronca na Svjetskom je  odličan rezultat, potvrđuje da smo i  dalje na svjetskom vrhu. Na Europskom prvenstvu smo završili šesti.  Borili smo se do posljednjeg daha, ali  uz malu pegulu što smo imali, zadovoljni smo rezultatom, kaže Šime.
Šesti su i na ISAF ljestvici svjetskog ranga, no ta ljestvica, dodaje  Šime, ne pokazuje stvarno stanje.
– Ima nekih regata Svjetskog kupa  poput onih u Miamiju i Australiji  koje nose puno bodova, no zbog  financija ne uspijevamo sudjelovati  na njima. Ove godine je trener procijenio da moramo otići i prvi put  ćemo si to uspjeti i priuštiti, uz financijsku pomoć Španjolaca i tehničku pomoć Uskokovaca. Velik dio  troškova prijevoza snose Španjolci  koji su nas zvali i na Kanare, a  jedrilice će u Miamiju dočekati Uskokovci, priča Šime.
U tijeku su i pripreme za regatu u  Miamiju na kojima Šime i Igor ne  mogu sudjelovati zbog vojnih obveza.
– S obzirom da propuštamo pripreme, ne znam kakav bismo rezultat  mogli očekivati, ali vjerujem da će  biti solidan. Idemo tamo i zbog bodova, a uz nastupe na pet regata  svjetskog kupa na europskoj turneji,  ove godine pucamo na visoko, najavio je Igor.
Popularizacija malih  sportova
Budući daje ova godina i predolimpijska, jedan od njihovih ciljeva  je i ostvarivanje norme za Olimpijske igre 2012. u Londonu.
– U srpnju idemo na europsko  prvenstvo u Helsinkiju u Finskoj te  na test-regatu u Weymouthu. To je  nešto kao generalna proba za Olimpisjke igre, godinu dana ranije na  istom mjestu. U 12. mjesecu je Svjetsko prvenstvo u Australiji u Perthu,  što nam je važno za ostvarivanje  norme za Olimpijadu. To bismo trebali relativno lako osvojiti, ali za  svaki slučaj, imamo i popravni na  Svjetskom prvenstvu u Barceloni u  travnju 2012., govori Igor.
S obzirom da i dalje planiraju  davati sve od sebe, uz volju, trud i  neizbježni faktor sreće, Šime i Igor  vjeruju u dobre rezultate. Momci su  posebno ponosni što su, zajedno s  klubom Sveti Krševan, uspjeli popularizirati jedrenje kao jedan od  takozvanih malih sportova koji su u  medijima i financijskim potporama  uvijek u sjeni velikih. Uz velike izazove što im na svjetskim morima  stvara njima dobro poznati vjetar, u  njihovim životima pušu neki novi  vjetrovi. Novi izazovi čekaju ih u  poslovnom svijetu u koji su tek ušli i  to u tako specifičnom obliku kao što  je vojska.
– Radi se o novom projektu Hrvatskog olimpijskog odbora i  MORH-a, napravljenom na primjeru Italije, Slovenije i Skandinavskih  zemalja. Vrhunski sportaši tako imaju priliku raditi u vojsci, policiji ili na  carini i paralelno trenirati. Cilj projekta je zadržati sportaše u sportu. Mi  u jedrenju, veslanju, taekwondou, judu, i sličnim malim sportovima smo  svi amateri. Na ovaj način ne moramo odustati od svojih sportova da  bismo išli raditi, već imamo radno  mjesto prilagođeno i obvezama koje  zahtjeva naš sport. Nakon prisege,  naša će postrojba biti u Zagrebu ili u  Splitu, priča Šime.
Momci su mislili da će njihova  obuka biti formalnost, ali imaju stegu kao i svi drugi ročnici. Jedino im  je obuka vremenski dosta skraćena.
– Iskreno, bila nam je ta stega i mali  šok. Nije da nismo navikli na kontrolu i disciplinu, ali ovo je drugačije  od svega što smo dosad probali. Sve  mora ići k’o po špagi. Vojarna je  odlična, svi se brinu za nas. Iako  hrana nije nešto ekstra, brinu se da  mi sportaši dobijemo i voća i mlijeka,  sve što nam je potrebno. Ujutro prolazimo obuku, kasnije popodne treniramo, dani su nam maksimalno  ispunjeni. Nadređeni i “kolege” su  nam odlični, govori Igor.
I Šime kaže da se strogo drže svih  pravila.
– Zanimljivo je i drago mi je što sam  vidio kako ovaj svijet funkcionira.  Svaki dan učimo, primjerice, prvu  pomoć, radio komunikaciju, pozdrave, hodanja, obraćanja, a sada nas  čeka još i rad s puškom. Uz sve to,  uspijemo se i družiti i naravno  održavamo formu. Sada smo malo  napeti zbog prisege koja nas čeka u  subotu. Doći će visoki javni dužnosnici, pritisak je i na nama i na našim  instruktorima, kaže Šime.


Nema više vjetra u kosi




Iako novopečeni vojnici uživaju u  otkrivanju novog svijeta, morali su se  odreći i nečeg iz starog svijeta.
– Očerupalo nas, smije se Igor.
Kako sada jedriti bez uvojaka okupanih suncem, možda to nešto mijenja  u brzini kretanja… nije im lako.
– Ako ne prođemo dobro, znači to je  zbog kose. Ajde, barem sada izgledamo  kao pravi muškarci, kaže Igor.
Uz sportske, a sada i vojne obveze,  Šime još uspije uživati sa svojom  djevojkom s kojom je u vezi već četiri  godine.
– Uspjeli smo naći svoj ritam, ona me  u svemu podržava, kaže Šime.
Igor uz sve svoje obveze trenutačno  i ne stigne misliti na vezu, ali ipak u  društvu je, kaže, sve lakše.
S novom godinom kratkokosi jedriličari kreću u nove radne i sportske  pobjede, a iz stare godine nose dobre  uspomene poput bronce na Svjetskom  u Haagu koju su dobro proslavili.
– Bila je stresna i napeta regata i ipak  smo ostvarili dobar rezultat pa smo to  dobro i proslavili. Obično se nakon  uspjeha počastimo dobrom večerom i  izlaskom, a vjerujemo da će biti još  takvih slavlja, optimističan je Igor.


Izbor Zadarskog lista


1998. Nada godine: Šime Fantela
2000. Sportaš (2. mjesto): Šime  Fantela
2001. Sportaš (2. mjesto): Šime  Fantela
2005. Momčad (2. mjesto): Šime  Fantela/Igor Marenić
2006. Momčad (1. mjesto): Šime  Fantela/Igor Marenić
2007. Momčad (2. mjesto): Šime  Fantela/Igor Marenić
2008. Momčad (2. mjesto): Šime  Fantela/Igor Marenić
2009. Momčad (1. mjesto): Šime  Fantela/Igor Marenić
2010. Momčad (1. mjesto): Šime  Fantela/Igor Marenić