Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Folklorna raskoš gradu na dar

16.01.2012. 23:00
Folklorna raskoš gradu na dar


Na samom početku posjetiteljima se predstavila najmlađa domaća folklorna skupina koja je izvela nekoliko plesova i svojim nastupom dokazala da za opstanak folklorne baštine u gradu ne treba strahovati


I ove godine biogradsko Kulturno-umjetničko društvo “Kralj Tomislav” upriličilo je veliku priredbu koja se pod nazivom “Tebi grade” održava već niz godina, a u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana Svete Stošije.
U cjelovečernjem programu koji je održan u sportskoj dvorani biogradske osnovne škole, sudjelovale su sve sekcije okupljene u društvu te gosti, točnije kulturno-umjetnička društva iz Poljske i Slovačke. Na samom početku posjetiteljima se predstavila najmlađa domaća folklorna skupina koja je izvela nekoliko plesova i svojim nastupom dokazala da za opstanak folklorne baštine u gradu ne treba strahovati. Potom su se na pozornici redali nastupi gostiju iz Poljske i Slovačke koji su u svojim nastupima predstavili glazbu te običaje krajeva iz kojih dolaze. Posebno zanimljivi bili su gosti iz Poljske i Slovačke koji su u svojim nastupima kroz pjesmu i ples nastojali dočarati njihove običaje među kojima i pripremu poznatog tradicionalnog jela te radova za vrijeme poljoprivrednih radova u njihovom kraju. Vedri i raspoloženi gosti u živopisnim odorama plijenili su pozornost Biograđana koji su svaki njihov nastup popratili dugotrajnim pljeskom. Članovi domaćeg KUD-a “Kralj Tomislav” izveli su pred svojom publikom i blok pjesama koje se nalaze na nedavno snimljenom CD-u.
U sklopu priredbe kojom se obilježava Dan Grada, domaći KUD uključio je sve svoje članove i sekcije pa je tako sportsku dvoranu preplavila mladost jer je svih pet formacija mažoretkinja koliko ih u KUD-u djeluje prodefiliralo dvoranom, što je bio vrhunac večeri i pravo oduševljenje posjetitelja u dvorani.
Gostima koji su uveličali ovo slavlje biogradskog KUD-a, KUD-ovima iz Poljske i Slovačke, predsjednica Nives Jeličić uručila je prigodne darove te je dogovorena i daljnja suradnja na tom planu.