Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nokaj: Nisam lud da se sramotim zbog tri tisuće kuna!

16.01.2012. 23:00
Nokaj: Nisam lud da se sramotim zbog tri tisuće kuna!


– Novac odobren od Županije je novac za pokrivanje troškova, a ne da ih netko uzme sebi. I ja sam imao privatnih troškova, ali ja taj novac nikad ne bih tražio natrag. Naš rad bi trebao biti volonterski. Ja to smatram kao da sam dao novac Crkvi- rekao je jedan od svjedoka


– Nas je sudu prijavio Sebo Kajtazi jer nije uspio postati predsjednik. Nismo pronevjerili niti jednu kunu. Bio nam je uvijek interes da štitimo zajednicu. Nisam nikada pronevjerio nikakav novac – rekao je iznoseći svoju obranu na Općinskom sudu u Zadru, Nikolle Prekpalaj, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zadarske županije, koji se optužnim aktom tereti za pronevjeru i neovlaštenu uporabu novca koje je Vijeće imalo na računu, uglavnom pribavljenog donacijama Zadarske županije.
 – Nismo vodili poslovne knjige jer smo bili neiskusni, a sada vidim da smo to trebali. Taj novac što smo podizali s računa bio je refundacija za naše privatne troškove, za naš rad. Nemam nikakve račune za novac koji smo ulagali. Primjerice, 14.000 kuna koje sam ja podigao s računa, to je zapravo iznos koji smo ja, Bardh Nokaj i Pjeter Tomercaj ranije uložili za naš rad. No, kako nismo imali pismenu odluku da se nama ta sredstva odobravaju, ja sam se malo uplašio, pa sam vratio 12 tisuća kuna – pojašnjavao je Prekpalaj naglasivši kako nema nikakvih dokaza da je taj novac stvarno i dao Nokaju i Tomercaju, ali kako je rekao, oni to mogu potvrditi ili negirati.
Različiti iskazi optuženog Nokaja
Bardh Nokaj kao drugooptužni u ovoj priči svojim je ponašanjem – vikanjem, stalnim javljanjem, ali i upadanjem u riječ nekoliko puta prisilio sutkinju Lovrin da ga žestoko opomene.
– Tužio nas je onaj koji nije mogao postati predsjednik i koji nije dao ni lipe  – ponovio je i Nokaj.
Na pitanje tužitelja zašto je kod istražnog suca optužio Prekpalaja za manipulaciju i netransparentnost novčanih sredstava, a sada kaže da u njega ima povjerenja, Nokaj je pojasnio kako on nije rekao tako kako je napisano.
– Pod manipulacijom sam mislio da s novcem može raditi što hoće. Ja s tim nemam ništa i ništa ne želim imati – zaključio je. I on je kao i Prekpalaj naglasio da se ne osjeća krivim rekavši da je “ovo suđenje katastrofa” pojašnjavajući kako nije toliko lud da se sramoti zbog tri tisuće kuna i pred Albancima i pred Hrvatima i pred cijelim svijetom.
Pjeter Tomercaj pojasnio je da je on krajem 2007. godine svojim novcem platio ručak za tadašnjeg premijera Kosova od oko dvije tisuće kuna te je zatražio da mu se to nekako vremenom vrati.
– Prekpalaj mi je isplatio s računa četiri i pol tisuće kuna što je bilo za ručak i za pokrivanje pića u Arsenalu kada smo slavili. Sve mi se zgadilo i novac i sve. Ostatak od dvije i pol tisuće kuna potrošen je za izradu transparenata i zastava za proslavu u povodu neovisnosti Kosova – pojasnio je Tomercaj.
U nastavku suđenja saslušana su i trojica svjedoka od kojih i Sebo Kajtazi kojeg trojica optuženih smatraju krivim što se uopće nalaze na sudu.
Svjedok Prekpalaja optužio za netransparentnost
On kao bivši član Vijeća albanske nacionalne manjine pojasnio je kako su članovi Vijeća već u veljači i ožujku 2007. godine shvatili da nešto nije u redu s financijama.
– Ali, nas je u Vijeću bilo 25 i nismo se mogli dogovoriti da nešto poduzmemo, a i devet članova Vijeća je bila Prekpalajeva rodbina. Nije sazivao sjednice, nije nas obavještavao o trošenju novca. Mi smo mu više puta slali pisma da se očituje, ali su se pisma uvijek vraćala i ni na jedno nije odgovorio. Nije nas nikada pitao za odobrenje za trošenje, niti je predočavao račune. Ja ne znam gdje je novac. On je dužan 45 tisuća kuna za hotel Kolovare te 22 tisuće kuna za telefonski račun. Bio sam na sjednici kada je Prekpalaju odobren novac za refundiranje njegovih troškova. Potpisao sam suglasnost, iako sam bio protiv. Ali, potpisao sam jer je većina bila – za. Novac odobren od Županije je novac za pokrivanje troškova, a ne da ih netko uzme sebi. I ja sam imao privatnih troškova, ali ja taj novac nikada ne bih tražio natrag. Naš rad bi trebao biti volonterski. Ja to smatram kao da sam dao novac Crkvi – naglasio je Kajtazi.
Suđenje se nastavlja nakon što se iz banaka pribave svi izlisti o tragu novca.