Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Predstavljen program obilježavanja 19. obljetnice akcije Maslenica

16.01.2012. 23:00
Predstavljen program obilježavanja 19. obljetnice akcije Maslenica


Župan Zrilić rekao je da se ovogodišnje obilježavanje događa u tjednu međunarodnog priznanja RH, ali i u tjednu kad će hrvatski narod na referendumu odlučiti hoće li pristupiti Europskoj uniji
U povodu 19. obljetnice akcije Maslenica danas je u Domu županije održana tiskovna konferencija. Kako je u uvodu rekao zadarski župan Stipe Zrilić,  program proslave manje više  jednak je onima iz prošlih godina.
U sklopu ovogodišnjeg programa održat će se predavanje na temu “Izdavački rad HMDCDR-a i  neke činjenice iz stranih izvora o Domovinskom ratu”  koje organiziraju Zadarska  županija u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata i Zavodom  za povijesne znanosti HAZU-a. Također, u petak u Gradskoj loži bit će održana  književna večer posvećena akciji Maslenica.
Župan Zrilić rekao je da se ovogodišnje obilježavanje događa u tjednu međunarodnog  priznanja RH, ali i u tjednu kad će hrvatski narod na referendumu odlučiti hoće li  pristupiti Europskoj uniji.
– Da nije bilo odluka o samostalnosti Hrvatske i  Domovinskog rata u kojoj su te odluke obranjene, mi bi danas bili u nekoj drugoj zajednici i državi. Akcija  Maslenica je prva veća oslobodilačka akcija u kojoj je  oslobođen dio zadarskog zaleđa. Neprijatelju koji je započeo rat pokazali smo da i  on može u njemu stradati, a i agresoru i cijeloj međunarodnoj zajednici pokazali  smo snagu Hrvatske i sposobnost da možemo sami voditi rat protiv agresora, rekao  je župan Stipe Zrilić.
Predsjednik koordinacije  udruga proizašlih iz Domovinskog rata Ante Martinac  predstavio je sportski dio  programa, napose jubilarni  malonogometni turnir  koji  će se održati u sportskoj dvorani u Bibinjama, na kojem će sudjelovati momčadi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te 93. Zrakoplovne baze Zemunik. Također će biti održana odbojkaška utakmica invalida  te turnir u streljaštvu.
U sklopu obilježavanja akcije Maslenica, Općina Jasenice će proslaviti svoj Dan općine. U akciji Maslenica oslobođen je veći dio područja općine te su stvoreni uvjeti za početak povratka prognanih Jaseničana.
Tom prilikom otkrit će se spomenik prvom hrvatskom  predsjedniku Franji Tuđmanu. Kako je rekao načelnik Martin Baričević autor spomenika je lokalni umjetnik Martin Šoša koji se odrekao  autorskog honorara.
Kamen  za spomenik donirala je  Općina Pučišća na Braču,  tako da je Općina Jasenice  snosila samo troškove materijala potrebnog za izradu spomenika. Ovim se žitelji  Jasenica žele odužiti prvom hrvatskom predsjedniku koji je čak pet puta posjetio Jasenice.
 
Na kraju tiskovne konferencije župan Zrilić je pdsjetio da je Europska unija stvorena kao zona sigurnosti te je izrazio nadu da će i Hrvatska, nakon referenduma u nedjelju, pristupiti toj zoni  sigurnosti i na duži rok  održati stabilnost.
Program proslave  19. obljetnice akcije Maslenica
Petak,  20. siječnja 2012.  godine  
11,00 sati: Velika vijećnica Doma Zadarske županije,  Božidara Petranovića 8, Zadar
Predavanje “Izdavački rad HMDCDR-a i neke činjenice iz stranih izvora o Domovinskom ratu”
Zadarska županija u suradnji sa Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim  centrom Domovinskog rata i  Zavodom za povijesne znanosti HAZU-a.
19,00 sati:  Gradska loža,  Narodni trg, Zadar
Književna večer “Ne zaboravimo” povodom 19.  obljetnice  VRO Maslenica  ’93.
Sudjeluju: Ivica Đovani  Matešić-Jeremija, Bernard  Kotlar (dokumentarni film  „Zadar-Maslenica,1993″)  Katarina Pavičić, Ante Nadomir Tadić-Šutra, Klub  čitatelja za odrasle Boris Maruna, Udruga žene u Domovinskom ratu
Subota,  21. siječnja 2012.  godine
8,30 sati:  Budnica, Gradska glazba Zadar
9,30 sati: Polaganje vijenaca, Gradsko groblje u Zadru, Središnji križ
10,30 sati: Polaganje vijenaca, Spomen obilježje 3.  bojne 4. gardijske brigade  Imotski sokolovi,  Ulica Ante  Starčevića, Zadar
11,00 sati: Malonogometni  turnir Maslenica ’93., športska dvorana Bibinje, Odbojkaška utakmica K.S.O.  KNIN – O.K.I. ZADAR,   športska dvorana Bibinje,  Turnir u streljaštvu sa VK  pištoljem povodom obilježavanja VRO Maslenica  ’93. športska dvorana Mocire, Zadar
16,00 sati: Otkrivanje spomenika prvom predsjedniku Republike  Hrvatske dr. Franji Tuđmanu  u Maslenici na trgu ispred  zgrade Općine Jasenice uz  prigodni glazbeni program
Nedjelja,  22. siječnja  2012. godine
9,30 sati:  Polaganje vijenaca, Kašić
10,30 sati:  Polaganje vijenaca, Islam Latinski
12,00 sati:  Sveta misa u crkvi sv. Frane, Podprag,  Općina Jasenice. Nakon mise nastupit će:  KUD Vila  Velebita iz Jasenica, KUD  Luzarica iz Pridrage i KUD  Podgorac iz  Starigrada – Paklenice
12,30 sati: Memorijalni  maraton Maslenica (Jasenice) –  Posedarje –  Novigrad  (start utrke je na Masleničkom mostu, a cilj u Novigradu)