Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Općinski pročelnik ne smatra se krivim zbog “muljaža” za koje je optužen!

Autor: Minja Gugić

16.01.2013. 23:00
Općinski pročelnik ne smatra se krivim zbog “muljaža” za koje je optužen!

Foto: A. SITNICA



Optužnica je podignuta krajem rujna 2008. godine, a optuženi Ivan Bušljeta tada je bio član Uprave i voditelj poduzeća “VENI UP”. Na teret mu se stavlja zloupotreba položaja i ovlasti te znatna imovinska korist. Više od dva sata jučer je svjedočio stečajni upravitelj Ante Poljak
Nije odavao nervozu kada je jučer uz svog izabranog branitelja – poznatog zadarskog odvjetnika Šimu Pavlovića, prvi put od podizanja optužnice još u rujnu prije pet godina sjeo na optuženičku klupu pred Sudsko vijeće Borisa Babića.
Riječ je o 49-godišnjem Ivanu Bušljeti, dipl. ekonomistu i aktualnom pročelniku jedinstvenog Upravnog odjela Općine Starigrad koji se tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti.
– Optužnicu sam u cijelosti razumio, ne smatram se krivim i svoju ću obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka – u jednom je dahu izrekao Bušljeta nakon što mu je jedan od zamjenika županijskog državnog odvjetnika Radovan Marjanović pročitao optužnicu.
Na teret mu stavlja kamion s prikolicom
Tereti se da je kao “odgovorna osoba s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, iskoristio svoj položaj i prekoračio granice svojih ovlasti, pri čemu je pribavljena znatna imovinska korist, pa je time počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporaba položaja i ovlasti” – stoji na kraju optužnog akta.
Prema optužnici Ivanu Bušljeti se na teret stavlja da je u razdoblju od početka veljače 2004. pa do sredine travnja 2005. godine u Starigradu u svojstvu člana Uprave i voditelja poduzeća VENI UP d.o.o. u stečaju, a nakon što je rješenjem Trgovačkog suda u Zadru početkom veljače 2004. godine otvoren stečajni postupak nad tim poduzećem” u cilju da se nepripadno okoristi bez znanja i odobrenja stečajnog upravitelja, otuđio teretno vozilo mercedes s prikolicom kao dio imovine iz stečajne mase tog poduzeća. Taj je kamion, kako nadalje piše u optužnici, trebalo prodati na javnom nadmetanju, a optuženi Bušljeta ga je zamijenio za hrastovu građu te ga potom i odjavio u PU zadarskoj. Dokumente o kamionu poslao je Marku Tadiću, vlasniku poduzeća “PAN inženjering d.o.o. iz Zaprešića, koji ga je prema stavu tužiteljstva, preprodao i izvezao izvan Hrvatske. Šteta se procjenjuje na oko 40 tisuća kuna.
Poslovao bez znanja stečajnog upravitelja?
Osim “nesretnog” kamiona s prikolicom, Bušljeti se stavlja na teret i da je od poduzeća “NIN – elektrocommerce” d.o.o. iz Zadra naručio robu u sveukupnoj vrijednosti od preko 670 tisuća kuna. Robu je dijelom preuzeo sam, a dijelom su je preuzeli njegovi poznanici.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU