Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Centar za med cijelog Jadrana

16.01.2014. 23:00
Centar za med cijelog Jadrana


 Na području Općine Jesenica pčelarstvo ima dugu tradiciju, a budući da smo prihvatili nove načine gospodarenja okolišem, pratimo sve suvremene trendove u pčelarstvu i ono što se zbiva u našem susjedstvu u europskim zemljama, odlučili smo se za projekt osnivanja i gradnje prvog pčelarskog doma u Hrvatskoj, kaže Martin Baričević, načelnik Općine Jasenice.
Ideju je objeručke prihvatila Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije i upravo je u tijeku priprema projektne dokumentacije kako bi sve bilo spremno za apliciranje na prvi raspisani natječaj za dodjelu sredstava iz strukturnih fondova. Za izradu projekta općina je u proračunu osigurala 65.000 kuna, a posao je povjeren biogradskoj projektantskoj tvrtki Via Factum. Savjetnik općini u ovom ambicioznom poslu je izvanredni profesor pčelarstva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu dr. Dragan Bubalo, a podršku je dala i Hrvatska poljoprivredna agencija koja je nedavno organizirala i dogovorila posjet načelnika Baričevića Čelarskoj zvezi Slovenije, odnosno prvom i najvećem pčelarskom domu u Brdu pri Lukovici pokraj Domžala.
– Pčelarski dom imat će gospodarsku, društvenu i edukativnu funkciju, a kako mi na Velebitu ne možemo razvijati neku drugu granu poljoprivrede, okrenuli smo se pčelarstvu kojim se trenutačno na jaseničkom području bavi 48 ljudi. Nismo željeli graditi novu zgradu nego smo se odlučili za obnovu stare i napuštene gospodarske zgrade pokraj crkve sv. Jeronima u starom selu Jasenice i na taj način udahnuti život kraju iz kojega se većina ljudi iselila, objašnjava Baričević. Točna godina gradnje nekad velebne gospodarske zgrade nije poznata, ali kako je crkva sagrađena 1874., pretpostavlja se da je tada podignuta i sadašnja ruševina koja se prostire na oko 150 metara četvornih. Budući pčelarski dom trebao bi imati punionicu i prvi laboratorij za ispitivanje kakvoće meda, odnosno pravog od patvorenog meda.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU