Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svetac koji živi i danas

16.01.2014. 23:00
Svetac koji živi i danas


U malom mjestu Buliću, koji pripada Župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je blagdan sv. Ante Pustinjaka, nebeskog zaštitnika sela Bulić. Euharistijsko slavlje uz mnoštvo vjernika iz susjednih mjesta predvodio je župnik fra Damir Čikara-Ćiro
U propovijedi fra Damir je poručio: “Draga braćo i sestre, u Hrvatskoj je malo crkava posvećenih sv. Anti Pustinjaku. U ovoj našoj franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja od Zrmanje do Neretve samo su četiri crkve posvećene sv. Anti. Nazvan još i sv. Antun opat i sv. Antun bile brade, rođen je u bogatoj obitelji u selu Komas u gornjem Egiptu, a svoj život je posvetio pustinjačkom načinu života. Često ga se prikazuje sa zvoncem u ruci koje označava svečevu sposobnost istjerivanja zlih duhova. Zaštitnik je uzgoja svinja i ostale stoke. Mnogi se čude zašto je svinja pored kipa sv. Antuna, no ona je u starom svijetu simbol nečistoće, najnižih tjelesnih potreba i požuda. Kažu da se ovaj svetac dobro nosio s tim problemom i pobijedio samog vraga tako da mu se i vrag na koncu pokoravao i nije mogao ništa učiniti protiv njega. Uvijek kada nam je teško u svim životnim prilikama obratimo se svecu koji se mogao othrvati niskim strastima, svecu koji je sve svoje bogato imanje podijelio siromasima, svecu koji živi i danas, koji dijeli ono što ima kako bi meni i tebi bilo bolje. Častiti i štovati svece, a ništa ne učiti od njih je smrtni grijeh i sigurna smrt. Neka i nama današnji blagdan sv. Antuna Pustinjaka bude primjer žive vjere za daljnji život, dobrotu, molitvu i praštanje da budemo još bolji ljudi i vjernici”, rekao je na kraju propovijedi župnik fra Damir Čikara-Ćiro.
Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne “vukšićke mise” mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića pod ravnanjem Ljiljane Radaš, časne sestre franjevke od Bezgrešne.