Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nedostaje pedijatara i ginekologa

16.01.2017. 23:00
Nedostaje pedijatara i ginekologa


Koordinacija hrvatske obiteljske medicine uputila je javni apel ministru zdravlja Milanu Kujundžiću o velikom problemu u hrvatskom zdravstvu – nedostataku obiteljskih liječnika. U svom obrazloženju navode kako nedostaje 200 liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a u sljedećih nekoliko godina čak 50 posto liječnika obiteljske medicine otići će u mirovinu čime će ovaj problem postati daleko veći.
Navode i kako trenutni standard u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije zadovoljavajuć jer na 100 tisuća stanovnika dolazi 48 obiteljskih liječnika, dok razvijene zemlje imaju standard od 98 liječnika na jednak broj stanovnika.
Situacija u Zadarskoj županiji nije odviše alarmantna i kada je riječ o obiteljskim liječnicima, mreža zdravstvene zaštite, pojasnila je Dubravka Finka iz zadarske Udruge za zaštitu prava pacijenata, dobro je pokrivena.
– Sve ambulante opće medicine su popunjene, ima i mladih liječnika koji dolaze na zamjene. Također i ambulante na otocima su popunjene, a nema straha kako će netko od njih skoro u mirovinu jer je većinom riječ o mlađim ili ljudima srednjih godina, kazala je dr. Finka.
Iz Udruge obiteljskih liječnika upozorili su ministra zdravlja kako velik broj mladih ljudi radi po domovima zdravlje istovremeno u dvije ili više ambulanti te kako dnevno pregledaju i više od 200 pacijenata. S druge strane, plaće su im ispod prosjeka, a sada im od njih HZZO odbija i iznos kazni zbog administrativnih pogrešaka. Sve zajedno, navode dalje, za posljedicu će imati egzodus liječnika opće medicine iz Hrvatske. Ističu kako je potrebno u naredno vrijeme raspisati veći broj specijalizacija za opću medicinu jer će se u Hrvatskoj dogoditi slučaj kako po ambulantama više neće imati tko raditi. Sličnih situacija već smo i svjedoci jer u nekim manjim mjestima na kontinentu muku muče za pronalazak liječnika. Ide se u devastaciju primarne zdravstvene zaštite, mišljenja su u udruzi, dok se s druge strane konstantno ističe kako bi upravo ovi liječnici trebali veći dio tereta preuzeti na sebe i kvalitetnije se posvetiti pacijentima, a ne ispisivati uputnice za različite specijalističke preglede i dijagnostiku bez adekvatne potrebe.
Dr. Finka naglašava kako na razini Zadarske županije treba razmisliti o raspisivanju natječaja za specijalizacije za pedijatre te kako u Domu zdravlja trebaju razmišljati i o broju ginekologa jer su zahtjevi veći, a istovremeno liječnici imaju velik broj upisanih pacijenata.
– Pedijatrima je limit tisuću djece no brojke upisanih su iznad toga. Liječnicima obiteljske medicine dozvoljen je maksimalni broj od 1.750 pacijenata, a ginekolozima je dopušteno upisati sedam tisuća pacijentica, pojasnila je dr. Finka.
O nedostataku pedijatara, ginekologa, ali i stomatologa već se godinama govori, a sada su na red došli i liječnici primarne zaštite. Deficitarni su i liječnici u Hitnoj, a kako su velike potrebe za njima najbolje se može primijetiti tijekom ljeta kada je ravno zgoditku na lutriji popuniti mjesta liječnika u hitnim timovima.