Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dvoboj s Cibalijom gaće će parati

Autor: Drago Bajković

16.02.2009. 23:00
Dvoboj s Cibalijom gaće će parati

Foto: Filip BRALA



Zaostatak Zadra za Zaprešićanima iznosi nemalih pet bodova, za Sesvećanima još većih šest, a za Vinkovčanima čak osam. Na prvi pogled čini se nemogućim u preostala četiri kola sustići te konkurente, ali ne zaboravimo da je u igri čak 12 bodova i baš zato ništa nije nemoguće


Ostalo je još pet dana do početka proljetnog dijela prvenstva u Prvoj HNL. Kao što je poznato Zadrani u proljetni boj kreću s posljednjeg mjesta i bit će im sve samo ne lako doći do ostanka u prvoligaškom društvu. Kroz jesen momčadi su odigrale 18 kola, a do kraja tzv. “regularnog” dijela sezone preostala su još četiri kola. Nakon toga se, za razliku od prethodnih sezona, ne igra Liga za prvaka i Liga za ostanak već će se još jednom svatko ogledati sa svakim. Pozicija na ljestvici nakon regularnog dijela bit će ujedno i startna za nastavak u kojem će klubovi iz donjeg dijela ljestvice imati jedno domaćinstvo manje.
Na glavu
Zadar, valjda je to svima jasno, imat će u tom “trećem krugu” domaćinstvo manje, ali bez obzira na to nije nevažno hoće li tada startati s posljednjeg mjesta ili će u preostala četiri kola pokušati doći do 11. ili, još bolje, do 10. mjesta. Prvoligaš sa Stanova skupio je do sada mršavih trinaest bodova koje je ostvario s tri pobjede, četiri remija i čak 11 poraza. Gol razlika je također poprilično poražavajuća, Zadrani su zabili 13 golova, dok su 28 puta morali po loptu u svoju mrežu. Najbliži Zadrovi konkurenti su Inter, Croatia Sesvete i Cibalia. Zaostatak Zadra za Zaprešićanima iznosi nemalih pet bodova, za Sesvećanima još većih šest, a za Vinkovčanima čak osam. Na prvi pogled, čini se nemogućim u preostala četiri kola sustići te konkurente, ali ne zaboravimo da je u igri čak 12 bodova i baš zato ništa nije nemoguće. Već na startu Zadar na svom igralištu u Stanovima dočekuje vinkovačku Cibaliju i taj susret bi mogao odrediti daljnju sudbinu Zebićeve momčadi. U slučaju pobjede šanse Zadrana se uvelike povećavaju, što zbog smanjenja bodovnog zaostatka, što zbog samopouzdanja koje će u tom slučaju narasti na puno višu razinu. Dok Zadar bude boj bojevao s Vinkovčanima, Inter će ići na teško gostovanje u Kranjčevićevu, dok će Croatia iz Sesveta također gostovati u gradu krojača. Ne čini se nevjerojatnim da oba Zadrova konkurenta, tj. sva tri posiju bodove, što bi svakako u klubu sa Stanova donijelo pozitivno ozračje.
U tom kontekstu nije loše pogledati s kim se sastaju ova četiri kluba i u preostala tri kola. Zadar će nakon Vinkovčana na dva uzastopna gostovanja, prvo kod Rijeke, a nakon toga u Varaždin. Nitko ne može jamčiti da će Zadrani osvajati bodove prvo u Rijeci, a onda i u Varaždinu, ali misija nije nikako nemoguća pogotovo ako se napune samopouzdanjem u slučaju pobjede nad Cibalijom. U posljednjem 22. kolu Zadar će ponovno na Stanove pred svoju publiku i tamo će tražiti tri boda protiv Zagreba. Inter nakon Kranjčevićeve dočekuje zahuktali Hajduk. Potom ponovno ide u goste Slaven Belupu, a na kraju će na svom terenu dočekati Osijek. Raspored je to koji nije nimalo lagan. Croatia iz Sesveta će nakon Varteksa kod kuće igrati protiv Zagreba, nakon čega ide na Poljud i u Koprivnicu. Također, težak raspored. Vinkovčani nakon Stanova kod kuće igraju s Varteksom, u gostima sa Zagrebom i na kraju gostuju kod Hajduka. U svakom slučaju nikome od ove četiri momčadi neće biti lako. Uostalom, moguće je sve popraviti i nakon toga jer se do kraja prvenstva igra još 11 kola. No, za Zadar je najvažnije da zaostatak za ostalim klubovima s dna ljestvice smanji što više, a ako ih sreća malo pomazi i da preteknu barem jednog od njih. Jesen je bila turobna, rekli bi neki, gore nije ni moglo. Proljeća su obično Zadranima donosila puno više radosti, čim bi se vremenski uvjeti poboljšali i temperatura podigla, Zadrani bi proigrali. Nešto poput guštera. Možemo se samo nadati da će zadarski “gušteri” proigrati na proljeće i navijačima koji su već umorni od stalnih poraza donijeti radost za slavlje. Jer, po tko zna koji put ponavljamo, Zadar zaslužuje i mora imati stabilnog prvoligaša. Barem prvoligaša, a i stabilan će već jednog dana postati.


 NEGATIVNI SKOR




Zadar se ne može pohvaliti ni međusobnim skorom s najbližim konkurentima. Protiv Intera je jesen donijela poraz u gostima (1:3) i remi kod kuće. Croatia (S) je prvo slavila na Stanovima (1:3) da bi nakon toga i kod kuće bila bolja (3:1). Ostaje tek Cibalia s kojom su Zadrani odigrali u Vinkovcima i zabilježili minimalni poraz 0:1. Tko zna, možda već prva utakmica donese pobjedu i prvog konkurenta s kojim će Zadar imati pozitivni skor.