Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Suđenje u ožujku zbog “zaboravnog” suca porotnika

16.02.2011. 23:00
Suđenje u ožujku zbog “zaboravnog” suca porotnika


Nakon što je na posljednjoj raspravi dogovoren termin nastavka glavne rasprave za 23. i 24. ovog mjeseca, jedan od sudaca porotnika je u međuvremenu shvatio da je zauzet drugom raspravom na Županijskom sudu
Suđenje Draženu Slavici (43) koje je trebalo biti nastavljeno sredinom sljedećega tjedna, odgođeno je za mjesec dana i to zbog nemara jednog člana Sudskog vijeća – suca porotnika.
Naime, na posljednjoj raspravi koja je održana sredinom prošlog mjeseca, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić dogovarao je zajedno sa sucima porotnicima, tužiteljem i odvjetnicima termin nastavka glavne rasprave upravo kako bi se izbjegla situacija da netko zbog već unaprijed dogovorenih drugih rasprava ne može doći te su utvrđeni datumi – 23. i 24. veljače. No nakon nekoliko dana jedan je sudac porotnik shvatio da on u tom terminu nije slobodan jer već ima unaprijed dogovorene termine glavnih rasprava također na Županijskom sudu u Zadru.
Kako ne bi zbog toga suđenje započinjao ispočetka, pa makar i formalno, ali i kako ne bi mijenjao članove Sudskog vijeća s obzirom na osjetljivost, težinu i dugotrajnost ovog sudskog postupka, sucu Borisu Babiću nije preostalo ništa drugo već odgoditi nastavak suđenja za mjesec dana i to u terminima kada su svi slobodni.
Do sada je održano nekoliko rasprava koje su trajale gotovo cijeli radni dan tijekom kojega bi prosječno bila saslušana i ispitana po tri svjedoka, a sveukupno ih se treba ispitati preko stotinu.
Slavica se još na prvoj raspravi izjasnio da se ne osjeća krivim prema optužnici kojom se tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, čime je prouzročena nezapamćena tragedija u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine poginulo 12 njegovih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
Premještanje suđenja u Zadar zatražio je, podsjećamo, Vrhovni sud uz obrazloženje da je većina sudaca šibenskoga Županijskog suda već radila na tom slučaju, a prijenos mjesne nadležnosti tražila je i Slavičina obrana, odnosno njegov odvjetnik Čedo Prodanović, zbog sigurnosnih razloga.