Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Susret darovitih

16.02.2011. 23:00
Susret darovitih


Školska psihologinja Elvira Vučković s darovitim učenicima radi u njihove tri matične škole jednom mjesečno, a jučer se njih 17 našlo zajedno u Gradskoj knjižnici, gdje su se upoznali i zajedno radili s psihologinjom. U obilasku knjižnice upoznali su se s njenim projektima i saznali što im se tamo nudi na putu razvijanja njihovih potencijala
U okviru obilježavanja četvrtog Tjedna psihologije, u Gradskoj knjižnici Zadar jučer je održan grupni rad školske psihologinje Elvire Vučković s darovitim učenicima sedmih razreda osnovnih škola Petar Zoranić u Ninu, Jurja Barakovića u Ražancu i OŠ Privlaka. Vučković radi u te tri škole, a sa 17 učenika, koji su sudjelovali na radionici u Gradskoj knjižnici, inače u njihovim matičnim školama, radi jednom mjesečno.
Ovaj put učenici iz tri škole su se našli na istom mjestu kako bi se upoznali i radili zajedno, a u obilasku Gradske knjižnice upoznali su se s njenim projektima i saznali što im se tamo nudi na putu razvijanja njihovih potencijala.
– Sadržaj grupnog rada stručnog suradnika psihologa uključuje pedagoške radionice s ciljem razvoja socijalnih vještina te rad na motivaciji, zatim kreativne radionice s ciljem razvoja konvergentnog i divergentnog mišljenja i drugih tehnika kreativnog mišljenja. Osim toga, grupni rad uključuje i vježbe koncentracije, pamćenja i percepcije uz praktičnu primjenu iz područja kognitivne psihologije, metoda učenja, mnemotehnike…, navela je Vučković.
Kako prenosi Udruga roditelja darovite djece, u svijetu se posvećuje sve više pažnje fenomenu darovitosti, potiče se rad s darovitim pojedincima, a stvaranje okruženja za razvoj darovitosti smatra se društvenom zadaćom prvorazredne važnosti. U Hrvatskoj se s problematikom darovitosti sustavno bavi tek nekolicina psihologa i pedagoga, a njihov je rad u širem smislu nedovoljno poznat i priznat, dok se roditelji darovite djece, ali i odgajatelji, nastavnici i profesori, nerijetko suočavaju sa činjenicom da nemaju čak niti putokaze gdje potražiti informacije, provjeriti svoja opažanja ili dobiti stručne odgovore na pitanja vezana za darovitost djece.
Kod nas se, iako sa zakašnjenjem u odnosu na razvijene zemlje, ipak sve više pažnje posvećuje darovitosti. Tako se, kako navodi Vučković, u OŠ Petar Zoranić u Ninu od školske godine 1993./94. identifikacija darovitih učenika provodi na učenicima četvrtih razreda, a grupni rad stručnog suradnika psihologa s identificiranim darovitim učenicima od 1999./2000. godine. U OŠ Jurja Barakovića Ražanac i OŠ Privlaka program se provodi od 2007./08.
 


Istina i mitovi o ljubavi i seksu


Tjedan psihologije se četvrti put obilježava u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti, pomoću kojih psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice i to kroz vrlo široki spektar djelatnosti. Tjedan psihologije se obilježava uoči 20. veljače. 1953. godine je na taj dan utemeljeno Hrvatsko psihološko društvo. Po programu zadarskog obilježavanja Tjedna psihologije jučer je održana radionica školskog psihologa s darovitom djecom, a danas se u Gradskoj knjižnici Zadar s početkom u 15 sati održava radionica za srednjoškolce pod nazivom Istine i mitovi o ljubavi i seksu. Radionicu će voditi dr.sc. psihologije Marina Nekić i prof. psihologije Sandra Zelić.