Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Civilna zaštita je dodatna snaga

16.02.2014. 23:00
Civilna zaštita je dodatna snaga


U prostorijama Doma mladeži u Sukošanu, održana je obuka postrojbe civilne zaštite opće namjene Općine Sukošan.
– Obuci je pristupilo 18 od 23 pripadnika postrojbe, raspoređenih po kombiniranom sustavu ratnog rasporeda odobrenog od nadležnog Ureda za obranu i dragovoljnosti, kazao je zapovjednik Ivica Nadinić, općinski komunalni redar.
Osim zapovjednika Nadinića u stožeru su načelnik i njegov zamjenik, Ante Martinac i Davor Smolić-Ročak, te Milan Ročak, direktor komunalnog poduzeća Zlatna luka d.o.o.
– Postrojba civilne zaštite opće namjene Općine Sukošan ustrojena je kao potpora za provođenje mjera zaštite i spašavanja sukladno procjeni ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara u slučaju prirodnih i ekoloških katastrofa i velikih nesreća na općinskom području, kazao je Ivica Nadinić.
Obuku su održali djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Edvard Staničić i Ivica Starčević te djelatnica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ana Maričić.
– Civilna zaštita je takva dodatna snaga, organizirana u svrhu priprema za djelovanje u katastrofama. Može se upotrijebiti za suzbijanje i ublažavanje velikih nesreća s ciljem da se izbjegne situacija razmjera katastrofe, kazao je Staničić.
Katastrofa je velika nesreća takvih razmjera koja prelazi mogućnosti i kapacitete organiziranih snaga koje se zaštitom i spašavanjem bave kao svojom redovitom djelatnošću pa je potrebno angažiranje dodatnih snaga.
– Civilna zaštita može se koristiti u fazi suzbijanja, ublažavanja i oporavka od velike nesreće, odnosno katastrofe. Organizirana civilna zaštita je dio sustava pripravnosti za slučaj velikih nesreća i katastrofa, naglasio je.
Polaznicima su prezentirane osnove sustava zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj, a posebno mjesto i uloga civilne zaštite, vrste postrojbi civilne zaštite te način i taktika upotrebe tih postrojbi.