Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kuglači na Mocirama kreirali čudo

16.02.2014. 23:00
Kuglači na Mocirama kreirali čudo


Kuglači Zadra u subotu su učinili nešto što se činilo nemoguće. U uzvratnoj utakmici četvrtfinala Europske lige u svojim Mocirama sa 7:1 svladali su slovačku Podbrezovu i na taj način nadoknadili 2:6 iz prve utakmice što im je omogućilo plasman na Final four najjačeg kuglačkog natjecanja. No, netko tko ne prati kuglanje zapravo i neće moći prepoznati što su zapravo Zadrani napravili. Naime, Podbrezova je najkvalitetnija svjetska momčad predvođena najboljim svjetskim igračem Vilmošom Zavarkom.
– Doista su odličan sastav. Imaju najboljeg igrača na svijetu i ako ih se opisuje, treba ih se opisivati isključivo superlativima – rekao je kapetan Zadra Mario Baljak, čovjek koji je u zadnjoj izmjeni, zajedno sa Stankom Čotom, osigurao svojoj momčadi veliku pobjedu. Teško je doduše dati epitet junaka Baljku i Čoti, pošto se cijela momčad mogu nazvati junacima. Pobijediti Podbrezovu je pravo malo – čudo!
Ono što se događalo u Mocirama u subotu spada u pravi triler. Zadrani su znali recept. Morali su ili dobiti sa 7:1, ili sa 6:2, ali da imaju bolju set razliku od one s kojom su poraženi u prvoj utakmici. Slovaci su u prvoj utakmici osvojili 15, naspram zadarskih devet setova. A do takve pobjede protiv najbolje svjetske momčadi definitivno nije lako doći.
Krenulo je odlično. Nakon prve izmjene Zadar je vodio s 2:0. Luka Ukalović i Matko Bulka odmah su pokazali gostima da u Zadru se ne može rutinirano pobjeđivati. Već tada se vidjelo da gostima neće biti lako, jer se atmosfera zahuktala, Zadrani su bili maksimalno “nabrijani” i bez imalo respekta spremni napraviti ono što je malo tko i očekivao. Poen Slovacima je očekivano u drugoj izmjeni donio Zavarko. Hrvoje Marinović je bio dobar, ali ipak ne dovoljno dobar za Zavarka. No, tada je Kovač svoju partiju dobio i ušlo se u nevjerojatno završnicu.
Zadarski kuglači su morali dobiti obje, ili dobiti jednu, ali ne dopustiti Podbrezovi hvatanje više od tri seta. I onda su Baljak i Čota se digli iz ponora i stigli do pobjeda s kojima su Zadrani izborili plasman na Final four Europske lige.
Podbrezova je pala. Sada slijedi obračun s trojkom koja je izborila Final four.
– Već smo napravili i više nego što smo očekivali. Možda bih jedino imao želju da ne budemo baš četvrti. Sve ostalo je fantastičan rezultat – poentirao je Baljak.


 ZADAR – PODBREZOVA 7:1 (3718-3658)


Bulka – Tomka 3:1, Ukalović – Cech 2,5 – 1,5, Marinović – Zavarko 1:3, Kovač – Vadovič 3:1, Čota – Kuna 3:1, Baljak – Čalić 3:1.