Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osniva se udruga 7. domobranske pukovnije

16.02.2014. 23:00
Osniva se udruga 7. domobranske pukovnije


U srijedu, s početkom u 18 sati u dvorani Znastvene knjižnice održat će se osnivačka skupština udruge pripadnika 7. domobranske pukovnije. Riječ je o ratnoj postrojbi Hrvatske vojske kroz koju je od srpnja 1992. pa sve do akcije Maestral u Bosni i Hercegovini prošlo oko 6.000 hrvatskih branitelja. Uz 112. brigadu, 7. DP je najveća ratna postrojba sa zadarskog područja. O tome zašto se udruga osniva tek nakon 22 godine od osnivanja u srpnju 1992., razgovarali smo s članovima inicijativnog odbora i ratnim zapovjednicima Danijelom Kotlarom i Danijelom Telesmanićem Didom.
– Iskreno, većina nas bila je protiv velikog broja udruga iz Domovinskog rata jer tako veliki broj dijeli branitelje. Na drugu stranu, pokazalo se kako udruge koje nisu nasljeđe ratnih postrojbi, ne mogu pratiti sva sjećanja na svoje poginule branitelje, ratne puteve te povjesnice ratnih djelovanja u zadarskom kraju i izvan njega. Tek kad je kod nas sazrela potreba, a vidimo da nije prošlo puno niti od osnivanja udruge 112. brigade i mi smo krenuli u osnivanje Udruge 7. domobranske pukovnije, rekao je u uvodu Danijel Kotlar.
Kotlar naglašava kako je cilj svih udruga iz Domovinskog rata zaštita obitelji poginulih i invalida i oboljelih zbog ratnih posljedica. Nažalost sve više je i onih branitelja koje treba zaštiti od socijalnih posljedica koje nose ova krizna vremena. Po Kotlaru, stvaranje 7. DP nije doprinos cijepanju branitelja, nego je fokusiranje na obilježavanje ratnog puta pukovnije i briga o preživjelima te o obiteljima poginulih pripadnika.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU