Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Uz planski i ustrajan rad, dijete može sve

16.02.2014. 23:00
Uz planski i ustrajan rad, dijete može sve


Predavanja o procesu učenja djece s poteškoćama u razvoju jučer u Gradskoj knjižnici Zadar privukla su brojne roditelje i stručnjake. U organizaciji Udruge za Down sindrom Zadarske županije, predavanje na temu Numicon – koraci u učenju matematike održala je Suzana Periša, diplomirana učiteljica i predsjednica Udruge, a predavanje na temu Globalno čitanje – učenje čitanja i pisanja za djecu s poteškoćama u razvoju održala je defektologinja Danijela Bodrožić.
Kako je rekla Periša, važno je uočiti u čemu je dijete dobro i to do maksimuma razvijati, ali u cijelom procesu pratiti osjećaje djeteta.
– Dijete s poteškoćama u razvoju, čak i s Down sindromom, može naučiti jako puno, ali važan je sistematičan i uporan rad. Potreban je individualan pristup, treba naći put koji djetetu odgovara. Najgore je ne raditi ništa. Zna se dogoditi da bi roditelji najradije odustali, da misle da su pokušali sve načine i da ništa ne ide. Ali ni tada ne treba odustati jer nikad nisi pokušao sve. Koliko će dijete naučiti ovisi uvelike o njegovim potencijalima, zatim o pripremi koju ste napravili i o kontinuiranom radu, rekla je Periša.