Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Instalacije GIF-ova prikazat će na odbačenoj tehničkoj opremi

16.02.2017. 23:00
Instalacije GIF-ova prikazat će na odbačenoj tehničkoj opremi


Kad je Marijana Jakelić, zadarska vizualna umjetnica, nakon što je kardinal Vinko Puljić preporučio kako žene ne bi trebale uživati u seksu prije braka jer će postati štrace, iznijela svoju reakciju, šira javnost postala je upoznata s njezinim pronicljivim djelima s brzopoteznim humorom i porukom koju je teško “omašiti”. Objavila je tada na svojoj službenoj stranici MXJ files album fotomontaža covera uspješnica zabavne glazbe, u kojima je ključnu riječ ili osobno ime žene kojoj je pjesma posvećena zamijenila riječju – štraca.
– Ma da, gospodin u crvenom me zapahnuo inspiracijom za uspješan  album ‘Štrace u našim pismama 4ever’, ali zapravo me uspjeh takve vrste ne zanima, ta prepuna kanta dnevnopolitičkog komposta mi više nije ni smiješna i tu vidim samo bespomoćno cerekanje naroda, kojem je krajnji doseg pobune bezmudno izrugivanje s kauča.
Božja ruka pretvara nadbiskupa u štracu
Marijana Jakelić je kao raznomedijska autorica; slikarica, kostimografkinja, scenografkinja, performerica, glazbenica i dizajnerica na umjetničkoj sceni kontinuirano prisutna od 80-ih godina prošlog stoljeća. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama na domaćoj i međunarodnoj sceni.
Brojne suradnje uključuju rad s umjetničkim organizacijama u kulturi u zemlji i inozemstvu, suradnju s kazalištima, festivalima i raznim manifestacijama.
Kroz više od desetljeća umjetničkog vodstva galerije „Morsky” (1999.- 2013.) angažirana je na organizaciji raznih umjetničkih događaja, dramskih, plesnih i glazbenih programa, izložbi, art performansa, umjetničkih instalacija i interdisciplinarnih projekata.
U najnovijoj fazi umjetničkog djelovanja svježu mogućnost izraza pronašla je u virtualnoj domeni. Svoj uistinu osebujni likovni izričaj razvija kombinacijom suvremene umjetničke tehnike i likovne tradicije, stvarajući tako nadrealističke kompozicije, kolaže i video uratke.
Sljedeća izložba bit će ujedno i prva u novoj galeriji Nigdjezemske.
– Veseli me i počašćena sam ovom ulogom Skartove kume (večeras, Nigdjezemska od 19 sati, pr. a.). Nigdjezemska skvot projekt je pravi kulturološki fenomen u Zadru i Skart je prva galerija istinski nezavisne scene koja se ni na koji način ne napaja iz proračunske pupkovine i stoga omogućuje potpuno slobodno necenzurirano izražavanje autora kao na primjer prikaz video uradaka u kojima krokodil odgriza glavu predsjednici i Michelangelova Božja ruka pretvara nadbiskupa u štracu. Nakon niza kontaminiranih suradnji s profilima zadarskih ‘festivaldžija’ pseudokulturnjačke provinijencije, što parazitiraju na gradskom budžetu, ovo je pravo osvježenje.
Marijana će galeriju otvoriti videoprezentacijom GIF-ova, a GIF je računalni grafički format za razmjenu slika. Instalacija će biti prikazana na ekranima odbačene tehničke opreme, koju ekipa iz Nigdjezemske sakuplja i brižno reciklira.
– Slažući svoje nadrealističke kolaže i pomičući nijhove segmente naprosto mi se nametnula ideja o animaciji tih tvorevina, a tehnički govoreći, koliko god spektakularno izgledali, GIF-ovi se rade vrlo jednostavnom metodom – objekti se izrezuju virtualnim škarama i slažu u kolaže, a zatim se pomiču virtualnom rukom i svaka ta promjena je okvir u filmu, baš kao u onim starim malim crtančicama, koje se brzo prelistavaju i tako stvaraju pokretni niz iliti animaciju.
Marijana je preklani u sklopu festivala Zadru snova izložila svoje fotomontaže s raznim motivima Zadra, životinja, svemirskih prostranstava…
– Na Zadru snova izložila sam ciklus intimističkih radova istražujući kolika je sličnost osjećaja koji arhetipske slike, simboli i obrasci kolektivne svijesti evociraju kod različitih ljudi. Na Artaktu, u Ukrajini i Splitu predstavila sam nadrealističku seriju “ZD postcards”, koja govori o tritisućljetnom gradu koji je degradiran na jednodimenzionalan niz montažnih ljetnih kulisa i ta me je vrišteća praznina pozvala da je ispunim svojevrsnim cirkusom. Nakon video izložbe u Skartu, slijedi slična u Austriji za koju trenutno dogovaram detalje.
A inspiracija? To mi je trajno stanje, kao neko nametnuto prokletstvo. Kad pogledam tu zastrašujuću gomilu vlastitih uradaka, pitam se kakav bi mentalni krš nastao u mojoj glavi da nisam pustila te demone van, kaže uz smijeh.
Umjesto na kavi, “henganje” na fejsu
Marijana ima dosta pratitelja na društvenim mrežama, njezin humor je britak i izravan, a nas je zanimalo uživa li u radu na svojim djelima.
– Svi koji me znaju potvrdit će da sam imala hipertrofirani socijalni život i prije fejsa, a pravih prijatelja i onda i sada tek nekoliko. Naša fina tradicionalna mediteranska navada da se družimo vani grubo je osakaćena kapitalističkom sjekirom i više nitko nema love za obično skromno dnevno ‘henganje’ na kavi. Sva ta lica ljudi iz nekadašnjeg raskošnog uličnog šušura više ne bismo ni vidjeli da nema društvenih mreža. Priznajem da je postalo vrlo čudno izlagati uživo u određenosti nekog prostora pred par desetaka duša, nakon internetskog publiciteta od nekoliko tisuća ‘vjuova’ po postu, a pogotovo kad je virtuala tvojim radovima prirodna domena. Ipak, ima nešto romantično i nostalgično u tim okupljanjima, što elektromagnetska dimenzija ne može dati.