Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kalmeta obećao dovršetak Centra Mocire do kraja godine

16.02.2017. 23:00
Kalmeta obećao dovršetak Centra Mocire do kraja godine


Gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta, s pročelnikom za školstvo Josom Nekićem, i pročelnikom za socijalnu skrb Marijom Pešutom,  održao je novinsku konferenciju ispred zgrade Centra za osobe s posebnim potrebama Mocire. Cilj konferencije bio je javnost upoznati s najnovijim detaljima oko ovog projekta, za koji su dana mnoga obećanja o njegovu otvaranju, a dosad je koštao 40 milijuna kuna.
Naime, kamen temeljac za Mocire davne 2007. godine položili su tadašnja ministrica pravosuđa Ana Lovrin i tadašnji gradonačelnik Zadra Živko Kolega, a otad se u državi već izmijenilo i nekoliko vlada. Gradonačelnik je sa suradniicma stoga javnost htio upoznati s novim razvojem situacije u vezi ovog izuzetno važnog centra za osobe s posebnim poteškoćama.
A najnovija je vijest upravo zaprimljena dozvola Državnog odvjetništva, koja investitoru i Gradu Zadru omogućuje ulazak na gradilište, što je dosad bile zapriječeno zbog tužbe i dugotrajnog sudskog postupka bivšeg izvođača Alcoma, koji je tražio da mu se isplate još neka sredstva za radove.
Kalmeta kaže kako idućega tjedna zbog Mocira idu na sastanak u nadležno ministarstvo radi aneksa ugovora o financiranju preostalih radove, čime bi se omogućili i uvjeti za raspisivanje natječaja.
– U protekla tri smo tjedna održali niz tripartitnih sastanaka s predstavnicima Ministarstva demografije i Ministarstva znanosti. Grube procjene su da bi to koštalo oko osam milijuna kuna, što bi osigurala oba ministarstva i Grad Zadar. Potom treba pripremiti natječajnu dokumentaciju i troškovnik, da se točno vidi što još treba napraviti kako bi se Centar u potpunosti stavio u funkciju. Vjerujem, na radost svih nas, a posebno korisnika i njihovih roditelja, da ćemo ovo vrlo brzo završiti. Sve su prepreke nadvladane, sada imamo čistu situaciju, a napominjem kako su oba ministartsva voljna sufinancirati dovršetak Centra, a sljedeći tjedan ćemo dogovoriti u kojim omjerima – kaže Kalmeta, podsjećajuć kako su radovi na Centru započeli prije deset godina.
Na novinarsko pitanje je li ova medijska konferencija zapravo početak predizborne kampanje, Kalmeta je odgovorio:
– Ne, mogao bih sad izlistati koliko smo u protekle četiri godine bili na terenu i koliko toga počeli i završili. Posao se mora obaviti, a uvijek su neke kampanje i neki izbori. Na kraju krajeva, vidjeli ste iz mojih riječi i izjava pročelnika da nismo govorili ništa drugo osim golih činjenica, jer smatramo da je dobra vijest da ćemo napokon dovršiti Centar i da će to biti jedno veliko olakšanje za sve kojima je on potreban – kazao je Kalmeta.


Na pitanje o krajnim rokovima dovršetka Centra, Nekić je rekao:
– Realno, mislim da bismo ga mogli dovršiti do kraja godine.